Џумхур: Стање људских права задовољавајуће

18.09.2019.

Омбудсман за људска права БиХ Јасминка Џумхур рекла је данас да је стање у области људских права на подручју општине Вишеград на задовољавајућем нивоу.

„У протеклих неколико година постојало је само неколико жалби, а начин на који су начелник и општинска структура успоставили комуникацију са грађанима, што укључује отвореност и пријем, један је од разлога што је све мање жалби у Институцији омбудсмана“, нагласила је Џухмурова током посјете Вишеграду у оквиру активности „Омбудсман у вашем граду“.

Она је навела да је проблем, са којима се омбудсман сусреће, питање грађевинског инспектора, а да то није својствено само Вишеграду, већ је присутно у свим локалним заједницама.

Омбудсман за људска права БиХ Љубинко Митровић истакао је да је посебно важан ентузијазам на изналажењу рјешења и компромиса са људима који се јављају општини.

„Проблеми су свакодневни, ријеч је о појединачним правима, а одлучност људи који воде ову општину мене охрабрују и убијеђен сам да ће ти проблеми нестати. Кроз институције смо пренијели да се стављамо на располагање“, навео је Митровић.

Замјеник начелника општине Вишеград Младенко Тасић рекао је да је закључак састанка да Вишеград нема много притужби за људска права и да ће оваквих састанака бити у будућности.

Предсједник Скупштине општине Вишеград Билал Мемишевић рекао је да је констатовано да општина има проактиван приступ и чини све што је у њеној моћи да проблеми буду минимални.

„Обрадован сам чињеницом да је мали број пријављених кршења људских права у општини Вишеград“, истакао је Мемишевић.

Омбудсмани БиХ разговарали су данас у Вишеграду и са представницима Полицијске станице и Суда, а грађани су имали могућност да са правником Институције омбудсмана БиХ разговарају о пружању помоћи у заштити њихових права и слобода.

СРНА