Друштво „Соко“ чувар српске традиције

15.12.2023.

Српско соколско друштво „Соко“ из Добруна код Вишеграда са више од 200 чланова кроз бројне секције на најбољи начин ради на афирмацији богате културне традиције и баштине српског народа, истакнуто је данас на састанку у општини.

Начелник општине Младен Ђуревић изразио је задовољство постојањем овог друштва које даје све од себе да дјецу врати правим животним, историјским и пријатељским вриједностима.

„Кроз манифестације које организују они нашу дјецу враћају историји, помажу да стварају праве вриједности. Једино кроз дружење и незаборав онога што је наша историја постају добри људи“, рекао је Ђуревић.

Он је захвалио друштву и члановима на труду, вјери и раду, те нагласио да ће их општина подржавати у свим активностима.

Предсједник друштва „Соко“ Мирослав Вуковић рекао је да је на састанку разговарани о активностима друштва и његовом функционисању.

„У претходном периоду начелник и Општинска управа имали су велико разумијевање за рад соколског друштва, а као удружење од интереса општине Вишеград наслоњени смо на локални буџет, који износи 8.000 КМ“, нагласио је Вуковић.

Он је истакао да ће ово друштво са спортском секцијом учествовати у манифестацији „Зимски дани Вишеграда“ 28. децембра.

Милица Кусмук из Издавачке секције рекла је да су након тешког периода, пандемије вируса корона, успјешно реализовали литерарни конкурс.

„Наш план је тако наставимо и наредне године. Теме конкурса се односе на традицију, вјеру, села, културе и историје српског народа“, истакла је Кусмук.

Она је напоменула да током године издају и часопис „Соко“ и „Дабар“, као и књиге завичајних писаца.

Српско соколско друштво „Соко“ окупља више од 200 чланова, највећим дијелом младих, а своје активности спроводи кроз седам секција у области спорта, културе и информисања, као и његовања народне традиције и духовности.

СРНА