Донесене пресуде у корист општине Вишеград

28.09.2021.

Окружни суд у Источном Сарајеву уважио је жалбе директора Центра за социјални рад и Дома здравља Вишеград, као и Одбора за жалбе ове локалне заједнице и донио пресуде о поништењу одлука о разрјешењу.

Начелник Вишеграда Младен Ђуревић рекао је новинарима да је ријеч о пресудама у којим је доказано да су поједини директори и чланови Одбора за жалбе ове општине незаконито смијењени.

Према његовим ријечима, вишеградска Скупштина општине незаконито је смијенила директора Дома здравља Вишеград и директора Центра за социјални рад, као и три члана Одбора за жалбе.

„Очекујемо ускоро и пресуде везане за прву сједницу Скупштине општине која је одржана у јануару ове године и вјерујем да ћемо у наредном периоду наставити са радом, не само Скупштине, него и свих осталих јавних установа и предузећа, али у складу са законом, што је најважније“, нагласио је Ђуревић.

Он је на конференцији за новинаре која је одржана у општини Вишеград истакао да је од 12. јануара, када је покушана да се одржи прва сједница и да се конституише Скупштина, указивано да три сједнице нису одржане у складу са Законом о локалној управи и самоуправи Републике Српске, односно нису у складу са Статутом и Пословником општине Вишеград, што ове пресуде и потврђују.

„Мислим да треба да се сви они који су направили овакве грешке, а прије свега бих се осврнуо на секретара Скупштине који је можда и највећи кривац за овакве незаконите радње, дозову памети и да кренемо све да радимо како је то Закон, Статут и Пословник прописао. Није важно ко ће чинити ту скупштинску већину, најважније је да се ради по правилима како то Закон, Статут и Пословник налажу“, навео је Ђуревић.

Он је подсјетио да је Скупштина општине Вишеград на једној од три сједнице покушала смијенити својим одлукама директоре и чланове Одбора за жалбе, као и да су они упутили приватне тужбе у којима су навели да су незаконито смијењени за шта је Окружни суд у Источном Сарајеву донио пресуде у њихову корист.

Директор Дома здравља Вишеград Снежана Ђуровић рекла је да су у више наврата упозоравали на незаконито конституисање Скупштине општине у јануару.

„Комисија за именовање извршила је смјене одређеног броја директора међу којима сам била и ја, а 15. марта је Скупштина општине то, по њима законски, спровела и именовала вршиоца дужности директора. Приватном тужбом смо указали на нерегуларност смјене и Окружни суд је донио пресуду да је постојала нерегуларност, да је прекршен закон. Суд је донио одлуку да је моја тужба прихваћена, а моја смјена незаконита“, навела је Ђуровићева.

Она је изразила увјерење да ће људи који су учествовали у овоме схватити да постоје закони и да их се морају придржавати, те да ће на регуларан начин кренути са радом.

Предсједник Одбора за жалбе општине Вишеград Станка Нишић рекла је да као предсједник Одбора са осталим члановима поднијела тужбу Окружном суду у Источном Сарајеву.

„Тужба Одбора је уважена јер Скупштина општине Вишеград није тражила од Одбора да поднесе извјештај и није наведено у ком дијелу је Одбор прекорачио овлаштења у свом раду“, нагласила је Нишићева.

Правобранилаштво Републике Српске је, према овлаштењу Владе Српске, поднијело 31 тужбу која се односи на рад прве сједнице Скупштине општине Вишеград од 12. јануара.

СРНА