Донесене мјере са циљем спречавања пожара на отвореном

23.03.2021.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић одржао је данас састанак с циљем превентивног дјеловања и спровођења мјера заштите од пожара на отвореном у овој години.

Састанку су присуствовали представници Полицијске станице, Граничне полиције, Шумског газдинства /ШГ/ „Панос“, Територијалне ватрогасне јединице, Цивилне заштите и мјесних заједница.

Ђуревић је након састанка рекао да ће се доношењем и спровођењем мјера унаприједити и обезбиједити свестраније ангажовање свих релевантних субјеката и остварити већи ниво приправности на заштити и спасавању људи и материјалних добара од шумских и других пожара на отвореном.

Старјешина Територијалне ватрогасне јединице Жељко Милошевић рекао је да је циљ састанка превенција пожара на отвореном простору, који су у овом периоду прољећног чишћења парцела и пољопривредних имања веома учестали.

„У току фебруара и марта имали смо неколико интервенција, два шумска пожара и седам пожара ниског растиња, гдје је људски фактор био главни узрочник“, навео је Милошевић.

Он је навео да постоји проблем у руралним подручјима насељеним углавном старијим становништвом, гдје људи прецијене своје могућности мислећи да могу контролисати ватру, али се она обично отме контроли.

„Апеловао бих на грађане да, уколико морају да пале ватру, то чине на обезбијеђеним мјестима, а ако пале већу количину, да обавијесте припаднике Ватрогасне јединице“, нагласио је Милошевић.

Вршилац дужности директора ШГ „Панос“ Мирослав Савић указао је на одредбу Закона о шумама према којој је забрањено ложење ватре и употреба отвореног пламена на удаљености 100 метара од руба шуме.

„На одредбе закона се надовезује и одлука локалне заједнице према којој је забрањено ложење ватре и употреба пламена без претходног обавјештења Територијалне ватрогасне јединице“, навео је Савић, те указао да је најкритичнији период од 10. марта до 10. маја, када се чисте имања.

Предсједник Мјесне заједнице Добрун Славиша Тасић позвао је суграђане да у овом периоду када наступају топли дани не ложе ватру без потребе у граничном појасу шуме.

Он је подсјетио да је прошле године непажљиво ложење ватре изазвало огромну штету, како материјалну, тако и по животињски свијет.

СРНА