Додик: Срби би мање страдали да су имали Републику Српску

07.09.2019.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик поручио је данас у Старом Броду да су Срби кроз историју научили да без државе нема слободе, а да сада знају да би мање страдали да су раније имали Републику Српску.

Додик је истакао да српски народ сада зна да страдање Срба у Старом Броду не би било обиљежено да није Републике Српске.

„Да није Републике Српске били би драматична мањина и зато када говоримо о сјећању и страдању морамо да говоримо о ономе што нас чека“, поручио је Додик у Старом Броду, гдје је данас освештан Спомен-музеј српским жртвама које су мученички страдале 1942. године од усташке руке.

Он је истакао да се у Старом Броду догодио стравичан злочин – стравичан по томе што је било забрањено да се о њему говори.

„Убијање Срба била је званична политика НДХ. Срби који су дошли овдје, очигледно им је било намијењено да буду побијени“, рекао је Додик.

Он је подсјетио да Срби из Старог Брога и Милошевића, иако су били надомак Србије, нису могли да пређу Дрину, након чега су усташе над њима починиле стравичан злочин.

Додик је навео да су усташе починиле низ злочина над Србима у Другом свјетском рату на многим мјестима, како у Старом Броду, тако и у Гаравицама код Бихаћа, гдје је за неколико дана побијено око 14.000 Срба, међу којима жене и дјеца, а кантоналне власти сада бране да се обиљежи то страдање.

„Зато је вријеме да сва наша страдална мјеста окупимо на једно у Градини и тамо за свако страдално мјесто Срба изградимо посебно обиљежје и концентришемо то као доказ и поуку генерацијама које долазе“, поручио је Додик.

Он сматра да само заблудни Срби могу да мисле да је њихова слобода и будућност у БиХ у којој треба да буду мајоризовани, потцијењени и понижени.

Додик је рекао да само неодговорни српски политичари могу да прихвате утицај политичког Сарајева на начин како то неки данас чине, не желећи да погледају сва друга страдања и покушавајући да наивно прикажу да им мисле добро.

„Ми морамо да кажемо да је Република Српска наша држава. То што неко неће да говори или хоће да нам забрани, не може да има већу снагу од наше љубави за Републику коју градимо, за коју су многи дали своје животе и сигурно можемо да направимо повезницу са нашим прецима који су овдје страдали“, истакао је Додик.

Напомињући да су Срби хтјели слободу, али је нису имали јер су живјели у усташкој држави која је убијала Србе, Додик је рекао да је због тога Република Српска дуг прецима страдалим за слободу на овој страни Дрине.

„И ова ријека која се упорно покушава ставити међу Србе да их подијели никад то није успјела. Не морамо да ћутимо јер имамо Републику Српску и не можемо да ћутимо, јер други тако гласно говоре“, поручио је српски члан Предсједништва.

Он је подсјетио да су Срби народ који је подарио слободу другим народима – и муслиманима и Хрватима и Словенцима након великог страдања у Првом свјетском рату 1918. године.

На крају прошлог вијека, каже Додик, сви су се окренули против Срба, сатанизујући их и желећи да поново страдају.

„Зато је оправдана борба Срба за Републику Српску и зато не смијемо као народ заборавити осниваче Републике Српске, људе који су жртвовали свој лични и породични комодитет свјесни да ће ту слободу изгубити и да ће и њихове породице проћи голготу“, рекао је Додик.

Он каже да народ који поштује борце за своја права може да има будућност.

Додик је поручио да ће долазити у Стари Брод кад год буде могао, те истакао да то мора бити мјесто гдје ће долазити школске екскурзије да би дјеца научила шта се овдје догодило.

„Душа, памет, свијест и савјест не дозвољавају да се забораве велика страдања“, рекао је Додик.

Покољ у Старом Броду и Милошевићима десио се прољећа 1942. године, углавном на обалама ријеке Дрине, у мјестима Стари Брод и Милошевићи, општина Вишеград.

Усташе, предвођене Јуром Францетићем, у овом покољу убиле су више од 6.000 ненаоружаних Срба, искључиво цивила. Један број људи се намјерно или ненамјерно утопио у ријеци Дрини бјежећи од усташа.

Српски цивили су били углавном припадници збјегова са подручја мјеста Рогатица, Вишеград, Хан Пијесак, Кладањ, Соколац, Олово, Пале и Сарајево.

Као знак сјећања на ове српске мученике данас је у Старом Броду освештан Спомен-музеја за који је пројекат урадио архитекта Новица Мотика из Зворника.

СРНА