Додијељене награде на конкурсу „Пјесме Андрићграду“

27.07.2019.

Пјесма „Векови прадедова“ Славице Дамњановић из Бачке Тополе освојила је прво мјесто на петом конкурсу „Пјесме Андрићграду 2019“ на који је стигло 498 пјесама од 333 аутора из 16 земаља.

Друго мјесто припало је Славку Вуковићу из Берана за пјесму „Агонија тишине“, Жељки Аврић из Сремске Митровице за пјесму „Излазак“ и Гордани Јеж Лазић из Београда за „Безимену“.

Трећа награда додијељена је Слађани Ставревој из Сјеверне Македоније за пјесму „Сломљени светови“, Миљани Игњатовић Кнежевић из Ниша за „Сузе лептира“, Драгици Стојановић из Зрењанина за пјесму „Вишеград-Гетеборг“, Миловану Илићу из Баточине за пјесму „Војник-избеглица“, Бошку Ломовићу из Горњег Милановца за „Горку песму“, Горану Витићу из Београда за пјесму „Васкрсава јутро нове елегије“ и Миладу Обрадовићу из Рогатице за пјесму „У провалију историје“.

Организатор Божидар Шкобић рекао је да сваке године има све више доказа да ће ова манифестација прерасти у масовни одзив пјесника који препознају визију Андрићграда.

Првонаграђена Славица Дамњановић рекла је да је изузетно почаствована што је у Андрићграду – граду нобеловца Иве Андрића.

Другонаграђени Славко Вуковић рекао је да је награда веома значајна јер ју је добио у Вишеграду – мјесту културних стваралаца, док је трећенаграђена Миљана Игњатовић Кнежевић истакла да воли поезију и има 14 објављених књига.

Специјалну похвалу добила је Евита Бојковац за пјесму „Трагови“.

„Инспирација ми је сама дошла. Већ дуго се бавим поезијом и припремам нову књигу“, навела је Бојковац.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић поздравио је учеснике конкурса и пожелио им пријатан боравак у Вишеграду.

„Драго ми је да се окупљате у Вишеграду на овако дивној манифестацији. Ми смо је уврстили у буџет општине и на тај начин подржавамо културне ствараоце“, истакао је Ђуревић.

Манифестација „Пјесме Андрићграду“ одржана је у организацији вишеградског Поетског клуба „Знакови“, уз покровитељство општине Вишеград, предузећа „ХЕ на Дрини“ и Андрићграда.

СРНА