Додијељена трећа награда „Златна сова“

15.09.2020.

У Андрићграду данас је уручена трећа награда „Златна сова“ аутору Бранку Јовичићу из Брода за роман „Давно испричане приче“, коју додјељује Завод за уџбенике и наставна средства Источно Сарајево.
Аутор треће награде рекао је новинарима да је радња романа Други свјетски рат и да је књига базирана на психологији човјека у рату.

„Идеја је настала прије десет година размишљајући зашто човјек иде у рат и зашто убија. Тад сам схватио да немам довољно искуства и идеја је сазријевала до сада“, истакао је Јовичић.

Он је нагласио да му награда много значи, да га мотивише и да планира да се такмичи и сљедећих година.

Вршилац дужности директора Завода за уџбенике и наставна средства Бојан Ђенић рекао је да су прва и друга награда, као и награда „Златна совица“ уручене у Београду.

„Промоција ових дјела је до сада била на Бањалучком сајму књига, а ове године због пандемије вируса корона књиге ће бити изложене у нашим књижарама до 21. септембра и сва дјела ће бити на попусту од 20 до 70 одсто“, напоменуо је Ђенић.

Он је навео да је награда за прво мјесто књига штампана у тираж од 300 примјерака и 5.000 КМ, друго мјесто је 3.000 КМ, а треће 1.000 КМ.

Портпарол Завода за уџбенике и наставна средства Дејан Керлета рекао је да је конкурс окупио све писце који стварају на српском језику са свих континената.

„Сад имамо око 30 рукописа сваке године. Овај конкурс је различит од осталих јер се на нашим просторима награђују дјела за објављене романе, а код нас су награде за необјављен роман“, истакао је Керлета.

Прва награда на конкурсу припала је Радисаву Милићу из Смедерева за роман „У кругу“, друга награда за роман „Чак и у Хуенти“, аутора Надежде Пурић Јовановић из Београда, док је добитник „Златне совице“ Вера Приљев из Београда.

СРНА