До 31. маја доставити потребну документацију за мост

02.03.2017.

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић изјавила је да ће бити предузете одређене мјере да би се отклонили недостаци утврђени након реконструкције моста Мехмед-паше Соколовића у Вишеграду.

Голићева је рекла да Турска развојна агенција /ТИКА/ и општина Вишеград до 31. маја треба да доставе ресорном министарству елаборат и пројекат изведеног стања, све грађевинске дневнике, сагласност Републичког завода за заштиту културно-историјског и природног насљеђа, те извјештај надзорног органа.

„Осим тога, потребно је да Комисија за технички пријем изађе на лице мјеста, уради атесте и узоркује одређене материјале“, рекла је Голићева новинарима након састанка у Вишеграду који је организован с циљем рјешавања спорних питања у вези са санацијом моста.

Голићева наглашава да нико не смије дозволити да оно што је урађено не буде у духу прописа, с обзиром да је ријеч о великој инвестицији, која је послије изградње Андрићграда, једина по којој ће Вишеград бити препознтаљив.

Она истиче да је то интерес и Турске, која је уложила много новца у рестаурацију моста Мехмед-паше Соколовића.

Голићева је подсјетила да је Министрство за просторно уређење, грађевинарство и екологију у септембру 2010. године дало грађевинску дозволу инвеститору, општини Вишеград за реконструкцију моста.

„ТИКА је изразила жељу да то уради заједно са општином Вишеградом, што су власти ове локалне заједнице и прихватиле. Након издавања грађевинске дозволе, требали су да израде извођачки пројекат, именују надзор, што није учињено“, наводи Голићева.

Она додаје да је ТИКА 2014. године ангажовала компанију „ЕР-БУ“ за извођење радова, који су почели без надзора, лиценци, довољног броја инжењера, па су их инспектори забранили.

„Помогли смо им да региструју пословну јединицу, запосле одређени број људи, па су радови настављени“, каже Голићева.

Она је навела да је захтјев ТИКЕ за добијање употребне дозволе одбијен, јер није имао пропратну документацију и није био урађен технички пријем.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић рекао је да је на мосту Мехмед-паше Соколовића, након реконструкције, установљен велики број недостатака, што је и презентовано током обиласка ћуприје.

„Договорили смо редослијед њиховог отклањања, а главни задатак је излазак Комисије за технички пријем која ће да утврди све недостатке и наложи њихово отклањање“, рекао је Ђуревић након састанка са ресорним министром.

Он напомиње да је за добијање употребне дозволе потребно прибавити електро-енергетску, водну и против-пожарну сагласност, урадити пројекте изведеног стања.

„Очекујемо да ће сви недостаци бити отклоњени до 31. маја, а да ће Комисија за технички пријем дати позитивно мишљење на све радове“, рекао је Ђуревић.

Он истиче да би била велика штета да овај споменик културе у срцу Вишеграда остане недовршен, односно да не буду отклоњене уочене мане.

„Ту мислим на расвјету која није адекватна, подизање корита ријеке Дрине, чиме је смањена пропусна моћ лукова, те камен који је постављен на мосту умјесто калдрме“, додаје Ђуревић.

Амбасадор Турске у БиХ Халдун Коч рекао је да је ово био важан састанак на којем је договор заједнички рад да би реконструкција моста била завршена на најбољи и најбржи начин.

„За реализацију овог пројекта уложено је много енергије и захваљујем се свима на уложеном труду“, рекао је Коч и додао да је срећан што је његова земља учествовала у овом пројекту.

Данашњем састанку присуствовали су и представници Унеска, ТИКЕ, Завода за заштиту културно-историјског и природног насљеђа Републике Српске, представници компаније „ЕР-БУ“, Хидроелектрана на Дрини и Хидроелектране Бајина Башта.

СРНА