Ђуревић: Вишеград ће постати регионално градилиште

09.11.2017.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић изјавио је данас да је у протеклих годину дана много тога урађено за развој града, али да је још тога потребно с циљем напретка и просперитета.

Он је истакао да је због наслијеђених дугова много тога каснило, али да ће у наредном периоду све ићи лакше и брже.

„Преузели смо мандат у великом расулу, буџет је био у дефициту око 700.000 марака, а радом и трудом успјевамо да побољшавамо слику града и биљежимо добре резултате“, рекао је Ђуревић на конференцији за новинаре поводом годину дана од преузимања функције начелника.

Он је додао да општина треба да буде у служби свих грађана и да локално руководство настоји да тако и буде.

„Како би грађани били упознати о свим нашим активностима, направили смо званични сајт који је лијепо прихваћен међу грађанима, и на тај начин отварамо врата пословним партнерима и будућим инвеститорима“, рекао је Ђуревић.

Он је подсјетио да се редовно одржавају састанци са начелницима одјељења, директорима јавних установа и предузећа, те републичких институција да би заједно унаприједили локални развој.

„Повећали смо средства за наталитет, сви студенти су добили стипендију, у Општинској управи је 12 приправника, а бринемо и о најстаријој популацији“, нагласио је Ђуревић.

Он је навео да је општина улагала и у подстицаје за пољопривреду, а велику пажњу посветила је и Борачкој организацији за коју издваја око 200.000 марака.

„Водимо рачуна о уређењу града, а из буџета смо издвојили око 110.000 марака за естетско уређење фасада да би град учинили још љепшим“, додао је Ђуревић.

Према његовим ријечима, општина је значајна средства уложила у инфраструктурне пројекте, међу којима су нова саобраћајница на Гарчи, реконструкција пута Сасе-Вишеградска бања, јавна расвјета, санације путева, а планирана је и изградња приступне саобраћајнице до Андрићграда и нови гранични прелаз у Вардишту, те наставити изградња вододова за насеље Прелово.

„Од прољећа почињу нови радови, тако да ће Вишеград у наредној години бити велико градилиште. Радиће се реконструкција главне улице, дјечије игралиште, реконструкција водова у Црнчи, Бикавцу, Шегању, Вучини“, рекао је Ђуревић.

Он је истакао да су у Вишеграду отворене четири нове фирме из Србије, које ће запослити скоро 100 радника, те додао да је од почетка године до сада у овој локалној заједници смањен број незапослених, а да је 186 радника нашло своје мјесто у јавном и приватном сектору.

Ђуревић је рекао да се велика пажња посвећује туризму, култури и спорту.

„Бринемо и о установама у граду, а једна од тих су обданиште. Уручена је дидактичка опрема, постељина, оформљена је нова група за дјецу, нова опрема за ватрогасце, обезбиједили смо нова возила за Ватрогасно друштво и Дом здравља, помоћ за основну и средњу школу“, навео је Ђуревић.

Он је истакао да у свом раду има велику подршку Владе Републике Српске, која је најавила помоћ у реализацији пројеката веома битних за развој општине.

Ђуревић је најавио да ће и у наредној години општина и јавне установе запослити приправнике и омогућити им стално запослење, те још више отворити врата за све који желе да улажу у ову општину и отварају нова радна мјеста, како би задржали становништво да остане на овом подручју.

„Вишеград ће постати регионално градилиште, јер ћемо покренути десетак значајнијих пројеката, тако да ће грађани осјетити бољитак у свим сферама друштва“, најавио је Ђуревић.

СРНА