Ђуревић: Стабилизација буџета, повратак култури и туризму

28.11.2016.

Nacelnik-kabinet

Нови начелник општине Вишеград Младен Ђуревић оцјењује да финансијско стање није на завидном нивоу и најављује да ће нове власти дати све од себе да поправе ситуацију разним уштедама, те смањењем давања из буџета корисницима.

Ђуревић најављује стабилизацију буџета, који је веома нарушен због непланског трошења средстава.

„Започета су четири велика пројекта, од којих три немају ријешене имовинске односе нити грађевинске дозволе. Формирали смо комисије које треба да утврде шта је на тим пројектима урађено, а бићемо приморани да неке и зауставимо“, наглашава Ђуревић у интервјуу Срни.

Он напомиње да је ријеч о аква-парку, изградњи дијела саобраћајнице у насељу Гарча, водоводу у Клашнику, као и другој фази реконструкције пута Сасе-Вилина влас.

„Планирамо да урадимо пут у Гарчи, пројекат је приведен крају, остало је да се ураде ивичњаци и асфалт, тако да ће тај пројекат бити завршен у брзом временском периоду. Покушаћемо да завршимо у наредном периоду пут према Вишеградској Бањи“, навео је Ђуревић.

Према његовим ријечима, пројекат аква-парка биће заустављен, јер нема економску оправданост и велики број Вишеграђана нема посебно мишљење о том пројекту, а буџет нема могућност да га финансира.

Он истиче да ће се формирати тим који ће сагледати изведене радове и да ће бити донесена одлука да ли ће остати тај пројекат или ће бити промијењен у нешто друго.

„Имамо неке идеје шта би могло да се уради за много мање новца, јер Вишеграду није потребан аква-парк у овом периоду кад велики број људи не ради. Приоритет су нова радна мјеста, а о аква-парку ћемо размишљати у будућности“, наглашава Ђуревић.

Он је нагласио да се мора наћи рјешење за водовод у Клашнику, гдје нису ријешени имовински односи, а људи не смију бити остављени без воде, јер је циљ да свака кућа има воду и струју.

Ђуревић најављује и ревизију запослења у посљедњој години, јер има информацију да су многа запослења рађена без законских процедура.

„Наш план је да направимо нову систематизацију радних мјеста, јер се оваква систематизација показала као непрактична. Постоји одређени број људи који раде превише и оних који не раде ништа“, наводи начелник општине Вишеград у интервјуу Срни.

Ђуревић напомиње да је у претходном мјесецу одржан одређен број састанака са потенцијалним инвеститорима. „Највећи број је из Србије. Ријеч је о дрвној индустрији, пољопривреди, производњи малине… Договорени су одређени кораци које би општина требало да предузме да би се дошло до реализације“, истиче он.

Ђуревић оцјењује да финансијско стање у општини није на завидном нивоу и најављује да ће нове власти дати све од себе да поправе ситуацију разним уштедама, те смањењем давања из буџета корисницима, као и да сљедећа година мора бити година штедње.

Према његовим ријечима, сарадња са Владом Републике Српске у наредном периоду мора бити боља, јер нова локална власт има добре односе са предсједником Српске Милорадом Додиком, премијером Жељком Цвијановић и свим министарствима, те очекује сваку врсту помоћи у наредном периоду.

Ђуревић је нагласио да су у претходном периоду култура и туризам били запостављени, а највише због лоше сарадње општине и Андрићграда.

„Изградњом Андрићграда Вишеград је постао препознатљив у цијелом свијету. У Вишеграду су повећани туристички потенцијали, а велику позитивну промјену су осјетили и угоститељски објекти. Туризам треба да његујемо и у наредном периоду и да дајемо подршку Андрићграду и Емиру Кустурици“, истиче Ђуревић.

Он оцјењује да је и културна манифестација „Вишеградска стаза“ била запостављена у претходном периоду, да су многи осуђивали читање текстова и пјесама на улици, те да је та идеја наишла на критике.

„Морамо формирати тим људи који воле културу, Вишеград и Иву Андрића да овој манифестацији вратимо сјај који је некад имала“, каже Ђуревић.

СРНА