Ђуревић: Радићемо на наставку изградње Андрићграда

07.06.2023.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић рекао је да ће општина и у наредном периоду радити на наставку изградње Андрићграда.

Ђуревић је истакао да су сви пројекти који су данас најављени у Андрићграду добри и да вјерује да ће у наредним годинама ови садржаји употпунити туристичку понуду Вишеграда.

Он се присјетио Вишеграда 2010. године и да је режисер Емир Кустурица имао тада визију и говорио дјеци гдје ће бити фонтана у Андрићграду, гдје ће бити скулптуре великана као што су Иво Андрић, Петар Петровић Његош, Никола Тесла, Меша Селимовић.

„Кустурица је тада и рекао – `ваша дјеца ће се играти на овом мјесту поред свих наших великана` и то се данас дешава у Вишеграду. Ми данас имамо ту велику привилегију. У име свих Вишеграђана једно велико хвала“, навео је Ђуревић на конференцији за новинаре на којој су представљени садржаји, понуда и планови Вишеграда, као и улагања Владе Републике Српске у Андрићград.

Представник државног капитала у Андрићграду Недељко Елек рекао је данас у Андрићграду да је у другој фази улагања у развој овог туристичког комплекса планирана изградња марине за бродове, као и да ова локална заједница добије најсавременији аква-парк у овом дијелу Европе у којем ће посао добити 200 људи.

Елек је најавио да ће у Андрићграду бити отворен факултет за туризам у сарадњи са Универзитетом у Источном Сарајеву, а у плану је да се, у сарадњи са надлежним органима Србије и Републике Српске, добије и интегрисани гранични прелаз.

СРНА