Ђуревић: Општина реализује започете капиталне пројекте

10.12.2019.

Актуелна локална власт у Вишеграду није одбацила ни један започети капитални пројекат претходне власти, што потврђује реконструкција пута Сасе-Вишеградска Бања, за шта претходна власт није обезбједила средства, рекао је начелник општине Вишеград Младен Ђуревић.

Он је поводом текста који је објављен од стране опозиције у овом граду истакао да претходна власт није обезбједила потребне дозволе за градњу, нити је буџетом предвидјела довољна финансијска средства за пројекте, међу којима је и пројекат аква парка.

„Локална управа нема могућности да финансира вишемилионске пројекте, као што је започети пројекат аква парка. Из начина на који је почет пројекат, а што потврђује рјешење грађевинског инспектора које говори да је извођење радова незаконито, види се да је претходна власт, пројекат аква парка употријебила као предизборни трик, односно да никад није ни намјеравала да га заврши. Због начина на који је радила, претходна власт је убједиљиво изгубила на локалним изборима 2016. године“, истакао је Ђуревић.

Он је додао да није надлежност начелника општине Вишеград, ни Скупштине општине да обуставља радове, већ су радови на аква парку обустављени од стране грађевинског инспектора.

Ђуревић је нагласио да се у Вишеграду улаже у нове инфраструктурне пројекте као што су уређење саобраћајница, електрификација, канализациона и водоводна мрежа, сеоски путеви, јавна расвјета, улаже се у развој туризма, ради на стварању бољих услова за живот свих грађана, подстиче наталитет, обнављају школе, и приоритетно се настоји да се за што већи број људи обезбиједе радна мјеста.

Вршилац дужности начелника општинског одјељења за финансије Милан Јакшић рекао је да су средства за изградњу аква парка претходне власти планирана углавном из средстава водопривредне накнаде, за коју није добијена сагласност Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске.

Секретар Скупштине општине Вишеград Милан Ђукић рекао је да је актуелна власт испоштовала законске процедуре везане за изградњу спортских терена, што доказују и донијете скупштинске одлуке.

„Скупштина општине донијела је одлуку о приступању и изради измјене Регулационог плана ширег подручја Жељезничке станице са спортско-рекреативним центром у Вишеграду, након чега је усвојена одлука о утврђивању нацрта измјене дијела Регулационог плана те одлуку о усвајању измјене дијела истог“, истакао је Ђукић.

Начелник Одјељења за просторно уређење и стамбено-комуналне послове општине Вишеград Александар Ђукановић рекао је да су радови на аква парку обустављени од стране урбанистичко грађевинског  инспектора зато што нису ријешени имовински односи, нити је била издата грађевинска дозвола, а нису биле обрачунате и накнаде везане за изградњу тог објекта.

Ђукановић је навео да бивша власт није завршила пројекат водовода, за који је актуелна власт нашла компромисно рјешење за изградњу бесправно почетог водовода Прелово-Клашник, који је настављен уз одређене корекције.

„За наведене пројекте које ради општина Вишеград, опозиционари су истакли да се раде учешћем донације Владе Србије, а у исте општина улаже око 390.000 КМ“, истакао је Ђукановић.

Један од медија објавио је током викенда вијест о томе да власт у Вишеграду, није наставила ни један капитални пројекат претходне власти, међу којима је изградња аква парка у Вишеграду.

Из општине Вишеград наводе да ни медиј, ни новинар нису објективно писали, јер се у тексту не наводе ни једна друга страна, осим чланова бивше власти, а нико од представника актуелне власти није конатктиран.