Ђуревић: Општина максимално помогла регистрацију хладњаче „Алекс“

04.05.2018.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић рекао је данас да је општина отворена за сарадњу са свима, а посебно за привредне субјекте, којима настоји да помогне, на задовољство свих грађана и отварања нових радних мјеста, те да је тако било и за регистрацију хладњаче „Алекс“, чији је власник Бошко Ђерић.

Ђуревић је поводом изјаве Ђерића, који је истакао да има лошу сарадњу са администрацијом због дугог чекања употребне и грађевинске дозволе, рекао да је општина Ђерићу, као једном од инвеститора изашла максимално у сусрет и помогла све што је требало у вези са оснивањем његове дјелатности.

„Бошко Ђерић саградио је хладњачу још 2016. године док је на мјесту начелника био Славиша Мишковић. Тадашња администрација Ђерићу није издала потребну документацију и он је још у изборној кампањи 2016. године затражио помоћ од мене и мојих сарадника, а ја сам тада још био само кандидат за начелника. Оно што сам му тада обећао и испунио сам, а било је да ћемо му помоћи око добијања потребне документације за његов нелегално изграђени објекат“, истакао је Ђуревић.

Он је додао да је Ђерић фирму регистровао тек 7. јуна 2016. године, а да се 18. октобра 2016. године обратио општини, односно Одјељењу за урбанизам са захтјевом за легализацију објекта.

„Захтјев за легализацију је поднесен 18. октобра 2016. године. Начелник урбанизма и остали начелници у новом мандату су преузели функцију тек 1. децембра 2016. године, а 29. децембра Одјељење за урбанизам је затражило од Ђерића да изврши допуну предмета, јер захтјев који је поднесен није био комплетан и требало је извршити допуну предмета“, навео је Ђуревић.

Према његовим ријечима, „31. јануара 2017. године, он је добио рјешење о привременом задржавању објекта зато што је објекат изграђен на туђем земљишту са приватним лицем са којим је имао склопљен уговор о заједничкој сарадњи“.

Ђерић је рекао да му је општина издала рјешење о привремном задржавању објекта, након чега је стекао услове да поднесе захтјев за употребну дозвоју.

„Одјељење за урбанизам удовољило је његовом усменом захтјеву за допуну предмета и продужило рок за допуну предмета. Тек 23. марта 2017.године он добија водну дозволу коју издају `Воде Републике Српске`, а 2. јуна противпожарну сагласност коју издаје Министарство унутрашњих послова. Одјељење за урбанизам је 6. јуна именовало комисију за употребну дозволу, а 24. јула издало употребну дозволу“, истакао је Ђуревић.

Он је додао да је Ђерић више пута долазио лично у кабинет начелника, а у урбанизам безброј пута и да је увијек добијао потребну подршку и од урбанизма и свих запослених у општини.

Ђуревић је навео да је Ђерић уредно позиван на Привредну конференцију, на којој је присуствовао, те да је промовисана и његова хладњача у филмовима општине Вишеград.

„Општина Вишеград је за разлику од претходног периода отворена за све људе који желе да улажу у Вишеград, а у 2017. и крајем 2016. године у Вишеграду је регистровано пет нових предузећа“, рекао је Ђуревић.

Он је додао да су врата општине увијек широм отворена за Бошка Ђерића и да је општина поред свега што је изнио отворена не само према њему него према свима који желе у Вишеграду да покрену свој бизнис.

Начелник општинског Одјељења за просторно уређење и стамбено-комуналне послове Александар Ђукановић рекао је да је Ђерић увијек дочекан веома срдачно и да је добио све упуте како треба да поступа приликом изградње објекта.

„У моменту подношења захтјева за легализацију бесправно изграђеног објекта имали смо у поступку преко 300 захтјева за легализацију. С обзиром да се ради о инвестиционом пројекту узет је приоритет код господина Ђерића, којем нису ријешени имовинско-правни односи“, навео је Ђукановић.

Према његовим ријечима, све што је одјељење у том моменту могло да уради према закону јесте да привремено задржи објекат до рјешавања имовинско-правних односа.

„Сагласност на мјере од нормативне заштите које издаје МУП добио је 2. јуна 2017. године, а већ 6. јуна формирана је комисија, тако да је Одјељење издало и употребну дозволу привремено задржаног објекта, као и само рјешење о привременом задржавању објекта“, истакао је Ђукановић.

Он је додао да је од Ђерића добијао низ увреда, али да то оставља по страни и ради професионално.

Власник хладњаче „Алекс“ Бошко Ђерић рекао је да је општина Вишеград направила проблем, због незнања о издавању потребних дозвола.

„Да није било људи из Бањалуке, не бих добио дозволе. Чекајући то, изгубио сам 100.000 евра, јер сам изгубио права на подстицаје, на поврат ПДВ-а“, истакао је Ђерић.

Он је додао да је грађевинску дозволу добио почетком 2017. године, а да је употребну дозволу добио у јулу.

„Сада имам потребну документацију потребну за рад, али ми је жао што имам, јер сам изгубио много пара, а то ми није требало“, навео је Ђерић.

СРНА