Ђуревић: Након нестабилног периода, општина функционише беспријекорно

07.12.2023.

Након турбулентног периода почев од пандемије вируса корона, привременог финансирања до скупштинске нестабилности општина Вишеград тренутно је функционална локална заједница у којој се велика пажња посвећује пронаталитетној политици, пољопривреди, али и култури и спорту. Ове године су обиљежени велики јубилеји, 70 година постојања Народне библиотеке и Дома културе, а општина је била и један од домаћина манифестације “Дани Србије у Републици Српској”. О превализажењу проблема, плановима за наредну годину, али и припремама за МОСИ 2025. године, за Princip.news говорио је први човјек општине Младен Ђуревић.

Принцип: Вишеград је у претходном периоду прошао кроз тежак период- отежано функционисање општине због привременог финансирања, скупштинске нестабилности… Да ли је општина то превазишла, како сада функционише?

Ђуревић: Тако је, од 2021. па све до скоро краја 2022. године имали проблема са скупштинском већином. 2021. година након локалних избора протекла је кроз привремено финансирање јер буџет за ту годину није усвојен на вријеме. Због тога смо у складу са законом, по аутоматизму прешли на привремено финансирање првих шест мјесеци, а онда и других шест мјесеци, а све због тога што тадашња скупштинска већина није радила у складу са законом, статутом и пословником општине Вишеград, што је доказано у новембру исте године када је суд поништио све донесене одлуке са три скупштине које су одржане почетком 2021. године. Смањили су буџет обданишту, смањили буџет општини за гориво, толико да ватргасна служба није могла нормално да функционише… Затим смо 2022. године ушли у још једну турбуленцију, када је та иста скупштинска већин изгласала одржавање референдума за опозив начелника. Референдум није успио. 2022. године смо имали изборе након којих је оформљена нова скупштинска већина која већ годину дана функционише беспријекорно, коректно и све оно што је потребно нашој општини се усваја, а све су то одлуке које смо нажалост запостављали двије године и нисмо могли да дјелујемо без таквих одлука. На сву срећу сада је то много боље. Планирамо следећу годину, већ је усвојен Нацрт буџета за 2024. годину. Крајем децембра планирамо скупштину на којој ћемо усвојити и Приједлог буџета и ући мирни у следећу годину. Не бих пожелио никоме да доживи период привременог финансирања јер је то било “мрцварење” не само општине него и свих установа, предузећа, свих наших суграђана. Али тај лош период је иза нас, и надамо се да се више никада неће поновити.

Принип: Ближи се крај године. Који су то најважнији пројекти које је општина реализовала у овој години, а шта је у плану за наредну? Одборници су усвојили Нацрт буџета у износу од 11 и по милиона марака.

Ђуревић: У овој години смо имали доста пројеката везано за санацију, реконструкцију и изградњу нових водоводних и канализационих мрежа. Радови су још у току. Лијепо вријеме дозвољава да се и сада може радити. Радили смо и санацију локалних некатегорисаних путева, асфалтирање појединих дионица у граду. За следећу годину такође планирамо одређене инфраструктурне пројекте као што је санација и реконструкција пјешачког моста у насељу Добрун. Очекује нас и почетак изградње котловнице за насеље Бикавац за шта су средства дијелом обезбијеђена од стране Владе Републике Српске. Такође, планирамо да наставимо са реконструкцијом и изградњом нове канализационе мреже. Оно што је поражавајуће је да су све те канализационе и водоводне мреже биле из 60-их година, већ су дотрајале и нису биле за употребу и функцију. Имамо у плану и наставак асфалтирања и санације путева. Мислим да је то нешто што је неопходно нашим суграђанима, а прије свега то је наша обавеза.

Принцип: Шта општина ради када је ријеч о пронаталитетој политици?

Ђуревић: За пронаталитетну политику из године у годину кроз буџет планирамо одређена средства. Имамо низ програма који су се до сада показали добро. Подржавамо сваки захтјев за вјештачку оплодњу. Свако новорођено дијете добија одређени износ новца. Уколико тих средстава нестане у току године, ми настојимо да обезбиједимо и додатна средства. Ове године се у Вишеграду одржао и републички скуп гдје су представници републичког и локалних удружења “Четири плус” одржали конференцији током које су апеловали на проблем наталитетне политике не само у Вишеграду него и у читавој Републици Српској, али и у регији. Надам се да је порука која је отишла са те конференције бар дјелимично дала плода јер у данашње вријеме сви морамо уложити додатне напоре да се пронаталитетна уозбиљи и да се за њу обезбиједе додатна средства како бисмо могли стимулисати брачне парове да размишљају о већем броју дјеце јер то је нешто што остаје иза нас.

Принцип: Колика су издвајања за пољопривреду? Могу ли пољопривредници нормално да живе од свог рада?

Ђуревић: Ми смо кроз овогодишњи буџет предвидјели значајна средства. Дозволили смо да за помоћ аплицирају и пољопривредници али и они који се не баве само пољопривредном, него им је пољопривреда и нека додатна дјелатност. Кроз захтјеве се показало да је било потребно много више средстава, тако да смо кроз други ребаланс буџета донијели одлуку и повећали та првобитно планирана средства. Мислим да је то 55.000 КМ додатних средстава, како бисмо испоштовали све пристигле захтјеве. Тако да ћемо све оне који су поднијели захјтев за подстицај у пољопривреди по било ком основу испоштовати и ускоро исплатити.

Принцип: Вишеград је познат као мјесто бројних културних збивања. Недавно је обиљежено 70 година рада Дома културе, као и 70 година постојања Народне библиотеке “Иво Андрић”, а општина је била један од домаћина манифестације “Дани Србије у Републици Српској”. Колико је локална заједница посвећена култури и да ли је то довољно?

Ђуревић: Могу слободно рећи да смо веома посвећени култури и да пажњу посвећујемо сваком сегменту културних дешавања. Свакако, Вишеград је био један од пет градова домаћина манифестација “Дани Србије у Републици Српској”. Споменули сте и обиљежавање значајних јубилеја. 70 година од постојања библиотеке у нашем граду, као и 70 година постојања културног центра. Оба велика јубилеја обиљежена су на адекватан начин са којих је послата порука да општина Вишеград и њени становници његују културу и велику пажњу посвећују нашем нобеловцу. Ту је и манифестација “Вишеградска стаза” која је ове године одржана по 47. пут. Већ смо кренули са плановима за 48. “Вишеградску стазу” која ће се одржати у јуну. То је нешто за шта не можемо допустити да падне у заборав.

Принцип: А поред културе општина велику подршку пружа и спорту. Колика су издвајања за спорт и који то најуспјешнији спортски колективи или појединци?

Ђуревић: У општини имамо 13 спортских клубова и сви они остварују веома добре и запажене резултате. Оно што је најбитније је да нам дјеца тренирају, да су на спортским теренима, да се развијају спортски и духовно. За спорт засигурно издвајамо довољно новца. Увијек је потребно више, али мислим да ово што издвајамо је сасвим довољно и да они то на прави начин искористе, за такмичења, припреме, нову спортску опрему… за све оно што им је потребно да би остварили што боље резултате.

Принцип: Предсједник Атлетског савеза Републике Српске Душко Ивичић рекао је да Вишеград има потенцијама за атлетику, инфраструктурно и географски те да је планирано оснивање атлетског клуба као и изградња атлетске стазе. Да ли је нешто већ урађено по том питању и када се очекује изградња?

Ђуревић: Недавно смо одржали састанак са представницима Атлетског савеза Републике Српске са којима смо разговарали о могућностима покретања атлетског клуба у Вишеграду. Већ смо предузели одређене активности, тражимо некога ко би испуњавао све потребне услове и ко би имао жељу да се бави са тим. Ми ћемо обезбиједити све оно што је потребно за функционисање таквог клуба, а разговарали смо и о атлетској стази која ће нам бити неопходна и за МОСИ (Међуопштинске омладинске спортске игре) игре које ће се у јулу 2025. године трећи пут одржати у Вишеграду. Те године ће се одржати 60. МОСИ игре, велики јубилеј и на нама је да до тада средимо све спортске терене, дворане и спремно дочекамо све спортисте који ће у том периоду бити наши гости. Такође, морамо обезбиједити и да смјештајни капацитети буду на услузи јер ту у једном дану борави до пет хиљада људи. То ће бити један велики догађај не само за Вишеград, него и за Републику Српску.