Дјеца са Космета дочекана у Вишеграду

26.06.2023.

У Вишеграду је дочекано око 250 српске дјеце са Косова и Метохије која ће наредних седам дана боравити код породица својих вршњака из Републике Српске.

Дјеца бораве у Српској у оквиру пројекта „Спојимо дјецу Косова и Метохије и Републике Српске“, који једанаести пут организује бањалучки Одбор за помоћ Србима на Косову и Метохији.

У Андрићграду су дочекана дјеца из Партеша, Пасјана, Новог Брда, Шилова, Витине, Звечана и Лепосавића, која ће наредних седам дана бити смјештена код вршњака на Сокоцу, у Источном Новом Сарајеву, Источној Илиџи и Требињу.

Дјецу су на Тргу Николе Тесле дочекали министар безбједности у Савјету министара Ненад Нешић, начелник општине Вишеград Младен Ђуревић и предсједник бањалучког Одбора за помоћ Србима на Косову и Метохији Милорад Арлов.

Нешић је рекао новинарима да су Срби са Косова и Метохије увијек добродошли у Републику Српску.

„Један смо народ. Ми у Републици Српској знамо како је њима. Желим да се овдје осјећају слободно“, рекао је Нешић.

Арлов је рекао да су дјеца будућност српског народа и српског постојања Косова и Метохије.

„Захваљујем се свима који су их дочекали у Републици Српској“, истакао је Арлов.

Ђуревић је рекао да Вишегад након четири године поново организује дочек за дјецу са Косова и Метохије.

„Драго ми је што су дјеца наставила да долазе у Републику Српску“, рекао је Ђуревић.

Дјеца су обишла мост Мехмед паше Соколовића, Андрићград и друге туристичке знаменитости Вишеграда.

У Етно-селу „Станишићи“ код Бијељине јуче је дочекана група од око 550 дјеце са Косова и Метохије која ће боравити у Српској у оквиру пројекта „Спојимо дјецу Косова и Метохије и Републике Српске“.

У оквиру пројекта „Спојимо дјецу Косова и Метохије и Републике Српске“ од 2012. године у 37 локалних заједница у Српској боравило је више од 6.000 српске дјеце у пратњи око 550 просвјетних радника.

СРНА