Дјеца с Космета посјетила обданиште и средњу школу

17.06.2019.

Дјеца из Звечана са Косова и Метохије, која бораве у Вишеграду, посјетили су данас Обданиште „Невен“ и Средњу школу „Иво Андрић“ у овој локалној заједници.

Директор Обданишта „Невен“ Данка Митровић рекла је да су врата ове установе увијек отворена за добронамјерне људе, а данас више него икад.

„Ово је прилика да дјецу са Косова и Метохије, браћу и сестре по крви, традицији, религији и историји примимо у наше обданиште као у свој дом, да им покажемо један другачији начин одрастања“, навела је Митровићева.

Према њеним ријечима, ово је и прилика да дјеца науче да све оно у чему уживају, неко је бранио и одбранио, те да од тога не треба одступати.

Владе Пецикоза из Савјета ученика Средње школе „Иво Андрић“ у Вишеграду рекао је да су ученици дошли на идеју да направе мању журку за дјецу са Космета.

„Надамо се да ће им бити лијепо, јер нећемо имати пуно прилика да се дружимо, а жељели смо да им овај дан учинимо љепшим“, рекао је Пецикоза.

Учитељ у Основној школи „Вук Караџић“ из Звечана Александра Живковић истакла је да су дјеца одушевљена Вишеградом.

„Ови дани ће бити незаборавни за њих, стално причају о томе. Људи у Вишеграду су веома гостољубиви, а јучерашњим дочеком смо одушевљени“, рекла је Живковићева.

Десетогодишња Катја Марковић из Звечана истакла је да јој се веома свиђа Вишеград, јер нуди много више од мјеста у којем она живи.

Милица Максимовић, која има 11 година, рекла је да се људи у Вишеграду труде да их све лијепо дочекају.

Малишани са Космета бораве у Вишеграду у оквиру пројекта „Спојимо дјецу са Косова и Метохије и Републике Српске“.

СРНА