Делегација Вишеграда у посјети Москви

11.05.2018.

На позив званичника општине Звенигород, у московској области, делегација Вишеграда је боравила у посјети током које су договоране могућности братимљења ове двије општине.


Делегација из Вишеграда је учествовала и у свечаностима обиљежавања Дана побједе, „Паради побједе“ и „Бесмртном маршу“, у знак сјећања на велику побједу у Другом свјетском рату.


Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић изразио је захвалност Владимиру Сидорову и градоначелнику Александру Смирнову за позив и за за успостављање пријатељских односа.
„Надам се да ћемо ускоро потписати споразум о братимљењу наших градова, а с обзиром да 21. септембра обиљежавамо славу општинеВишеград, позвали смо делегацију Звенигород да, на челу са градоначелником Александром Смирновом, посјете Вишеград и надамо се да ће наш споразум тада бити потписан“, истакао је Ђуревић.

Он је додао да се разговарало и о другим видовима сарадње ова два братска народа.
„Наши пријатељи Руси помогли су нам када нам је било најтеже и ми то не смијемо заборавити. Наставићемо да његујемо добре братске односе, на задовољство свих“, напоменуо је Ђуревић.

Шеф клуба Срба у Вијећу народа Перо Петровић истакао је значај оваквих сусрета, као и да очекује да ће иницијатива о братимљењу бити ускоро реализована.


Шеф клуба СНСД-а у Скупштини општине Вишеград Дарко Андрић захвалио је домаћинима на гостопримству и нагласио да ће Вишеград и даље настојати да успоставља и развија добру сарадњу са свим добронамјерним појединцима, градовима и регионима, а све у циљу напретка и развоја Вишеграда.

Градоначелник градског округа Звенигород Александар Смирнов нагласио је да ова два града везује много заједничких ствари и да су јако сретни што виде пријатеље из Вишеграда и да се надају учвршћивању братских веза и два града и два народа.

Члан парламента звенигородске области Владимир Сидоров истакао је да је много пута био у Републици Српској и Вишеграду, да га много ствари веже за те просторе и људе и да је јако сретан што се то пријатељство претвара у званично братимљење.

Састанку су присуствали и Евгениј Рижов и Екатарина Лизнукова, замјеници градоначелника, Лариса Белорусова, предсједник скупштине градског округа Звенигорода, Дмитриј Голубков, члан московске обласне Думе, а уједно и предсједник кошаркашког клуба „Химки“ из Москве као и предсједник руско-српског пријатељства Саво Цвијетиновић.