Члановима породица несталих особа 35 пакета помоћи

12.06.2020.

Породице несталих особа са подручја општине Вишеград добиле су данас 35 пакета помоћи које су припремили локална управа и Општинска организација Црвеног крста.
Секретар Црвеног крста Вишеград Славица Марковић рекла је новинарима да су Међународни комитет Црвеног крста, Друштво Црвеног крста БиХ и Црвени крст Републике Српске покренули акцију током кризе изазване пандемијом вируса корона, са циљем пружања помоћи члановима породица несталих особа, који су рањива категорија и имају више од 65 година.

„Многи од њих живе сами без ближих сродника. У БиХ 1.777 особа тражи своје блиске сроднике и још ништа не зна о њиховој судбини. У Вишеграду су биле 52 породице које траже нестала лица, а доста сродника од несталих особа су преминуле“, истакла је Марковићева.

Марковићева је рекла да су малим знаком пажње показали овим породицама да нису заборављене, као и да неко мисли на њих и саосјећа њихову бол.

Митра Зечевић је у рату изгубила сестру Добринку Вулетић.

„Нестала је у Сарајеву 1992. године и од тада јој се губи сваки траг. Нешто смо сазнали, да је убијена, да је бачена, али нема костију да је сахраним. Живим у нади да ће ме назвати и наћи је“, истакла је Зечевићева.

Зечевићева је навела да јој је драго што није заборављена и да несталих лица има много, те да није једина која тражи несталог сродника.

Енвер Диздаревић је захвалио организаторима за помоћ и истакао да је у рату изгубио брата.

„Ја сам покретао поступак тражења одмах послије рата, а он није пронађен. Ваљда ће успјети да га нађу. Ако не успију – ником ништа, није сам да није пронађен, рат је био и не можемо ништа против рата“, навео је Диздаревић.

Диздаревић је напоменуо да је задовољан што није заборављен и да је свугдје лијепо дочекан.

Волонтери Црвеног крста Вишеград извршили су дистрибуцију пакета на кућну адресу.

Пакет садржи прехрамбене и хигијенске производе, као и врећу брашна.

СРНА