Чишћење плутајућег отпада помоћи ће „Електропривреда Србије“

05.01.2021.

„Електропривреда Србије“ радиће наредних дана заједно са Хидроелектраном „Вишеград“ на уклањању отпада који би могао да угрози рад вишеградске хидроелектране, изјавио је директор предузећа „Хидроелектране на Дрини“ Недељко Перишић.

Он је навео да је данас почело чишћење плутајућег отпада на ријеци Дрини, те да су ангажовани механизација и људство на рјешавању овог проблема.

„На састанку који је данас одржан у Бајиној Башти потписан је уговор између `Електропривреде Србије`, огранка Дринско-Лимске хидроелектране и извођача радова који ће за пар дана бити уведен да заједно са нама санира проблем отпада на Дрини“, рекао је Перишић новинарима.

Он је додао да отпад долази свим притокама Дрине и да је на овој ријеци велики број дивљих депонија.

„Треба мапирати све дивље депоније узводно уз Дрину и њене притоке. То је задатак свих министарстава у три државе. Уз већи доток ријеке Дрине већи је и доток смећа“, рекао је Перишић.

Он је истакао да је у контакту са министром за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренком Голић и министром спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташом Кошарцем, те да су договорили састанак 11. јануара у Сарајеву на којем ће бити разматран овај проблем.

Перишић је напоменуо да је у току дана извађено око 100 метара кубних смећа, које ће бити одвезено на градску депонију.

Пуцањем горње ланчанице Хидроелектране „Вишеград“, око 3.000 до 4.000 метара кубних отпада доспјело је до круне бране Хидроелектране, чиме је угрожена и производња електричне енергије.

Специјализовани тим Хидроелектране „Вишеград“ годишње из Дрине извади од 6.000 до 8.000 метара кубних плутајућег отпада.

СРНА