Централни споменик браниоцима Српске од посебног локалног значаја

03.03.2020.

Одборници Скупштине општине Вишеград усвојили су данас одлуку да Централни споменик браниоцима Републике Српске на Тргу палих бораца буде проглашен спомеником од посебног локалног значаја.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић рекао је да су борци Републике Српске категорија становника о којој ова општина посебно брине и да је Вишеград једна од локалних заједница која из буџета издваја највећа средства.

„Не смијемо заборавити заслуге стваралаца Српске и ово је један од начина да покажемо да цијенимо оно што су борци урадили да бисмо ми данас уживали у слободи. Вјерујем да млађи нараштаји имају прави путоказ и да сви заједно показујемо да волимо Републику Српску коју су наши очеви створили“, истакао је Ђуревић.

Он је нагласио да доношењем одлуке о проглашењу Централног споменика браниоцима Републике Српске на Тргу палих бораца спомеником од посебног локалног значаја, руководство општине указује поштовање ствараоцима и браниоцима Српске.

Ђуревић је навео да је на данашњој сједници усвојена и одлука о новчаном подстицају за развој пољопривреде у овој општини за 2020. годину, за шта је из буџета планирано 80.000 КМ.

Он је додао да је усвојена и одлука о промјени назива Јавне установе за културне дјелатности Дом културе Вишеград у Културни центар „Иво Андрић“, у част овом нобеловцу.

„Одборници су усвојили и одлуку о допуни одлуке о утврђивању услова и критеријума за остваривање права на стимулисање наталитета и то је један од начина да помогнемо будућим родитељима у борби за родитељство и да им олакшамо проблеме са којима се сусрећу“, рекао је Ђуревић.

Шеф клуба одборника СНСД-а Дарко Андрић рекао је да је допуњеном одлуком о стимулисању наталитета додатно унапријеђена подршка трудницама.

Он је нагласио да је проглашење Централног споменика браниоцима Републике Српске од посебног локалног значаја један од предуслова за реконструкцију тог споменика која слиједи у наредном периоду.

Одборници су усвојили и план о управљању, грађењу, реконструкцији и одржавању локалних и некатегорисаних путева за 2020. годину.

СРНА