Братимљење са руским Звениградом, Косовском Митровицом и Звечаном

20.09.2018.

Начелник Вишеграда Младен Ђуревић данас је потписао повеље о братимљењу са Звениградом из Русије и Косовском Митровицом и општином Звечан са Косова и Метохије.

„Потписали смо повеље које ће нас повезивати и ширити сарадњу на свим нивоима“, нагласио је Ђуревић.

Он је изразио задовољство што су повеље потписане дан уочи славе општине Вишеград – Мале Госпојине.

Предсједник општине Звечан Иван Теодосијевић рекао је да српски народ има двије куће, Републику Српску и Србију, и обје су сазидане на темељима Косова и Метохије.

„Желим да ти темељи и даље буду чврсти и надам се да ће некада то бити заједничка кућа“, истакао је Теодосијевић.

Он је захвалио начелнику општине Вишеград што је прихватио инцијативу за братимљење, као и предсједнику републичког Одбора за помоћ Србима на Косову и Метохији Милораду Арлову, који је сав хуманитарни рад усмјерио према српском народу на Космету.

Предсједник привременог органа општине Косовска Митровица Александар Спирић рекао је да је српски народ у Републици Српској и на Косову и Метохији повезан, а Вишеград и Косовска Митровица настојаће да учврсте ту везу и планирају пројекте економског јачања.

„Циљ је да сваки грађанин живи боље, да напредујемо. Повезаност потврђује нашу одлучност да сви заједно идемо ка светлијој будућности“, истакао је Спирић.

Замјеник градоначелника Звениграда Рижов Јевгениј Николајевич рекао је да је пут до ове сагласности био веома дуг.

„Велику захвалност дугујемо Руско-српском пријатељству `Завјет`, које је било иницијатор потписивања повеља о братимљењу“, истакао је Николајевич.

Братимљењу у згради општине Вишеград у Андрићграду присуствовао је и предсједник Одбора за помоћ Косову и Метохији Милорад Арлов, који је уручио захвалницу овог одбора општини Вишеград за несебичну помоћ дјеци и српском народу на Космету.

„Данас је велики дан. То само показује да између нас не постоје границе и да та веза не може бити раскинута“, нагласио је Арлов.

Програм обиљежавања славе општине Вишеград биће настављен данас отварањем просторија општинске Туристичке организације.

У 12.30 часова биће положено цвијеће код споменика браниоцима Републике Српске, а у 13.00 часова у хотелу „Вишеград“ организован пријем за породице погинулих бораца Војске Републике Српске.

У Дому културе у 17.00 часова биће одржана свечана академија на којој ће бити уручене повеље за више од 20 доктора наука који су поријеклом из Вишеграда.

У Цркви Рођења Пресвете Богородице на Мегдану сутра, на Малу Госпојину биће служена литургија од 9.00 часова.

Ломљење славског колача биће обављено у Градској кући у Андрићграду у 11.00 часова.

СРНА