Благо повећан број пацијената

13.02.2018.

У Дому здравља Вишеград у прошлом мјесецу повећан је број пацијената који се на прегледе јављао због респираторних инфекција, односно симптома сличних грипу, потврдила је директор ове установе Снежана Ђуровић.

„Пацијенти су се најчешће јављали са високом температуром, која траје од три до пет дана. Код неких је спонтано нестајала, с тим да је доста њих имало вртоглавице, мучнине и повраћање“, навела је Ђуровићева.

Она је додала да су симптоми послије петог дана нестајали, тако да се радило о инфекцијама које су започеле као вирусне, а касније је дошло и до инфекције бактеријске природе.

Ђуровићева је навела да се у већини случајева радило о хроничним болесницима, који су већ имали болести плућа, астму или бронхитис, а код којих је због временских промјена долазило до погоршања основне болести.

Она је напоменула да би сви пацијенти сами требало да скидају температуру, без обзира на године, те додала да се дјеца до годину дана морају јавити свом педијатру.

„Дјеца до двије године требало би да сачекају 24 часа и онда да их доведу породичном доктору, а температуру би требало скидати туширањем и масирањем, а затим узимањем парацетамола или бруфена, зависно од годишта и реакције пацијента“, рекла је Ђуровићева.

Она је савјетовала пацијенте да провјетравају просторије, узимају што више воћа и појачају исхрану уз узимање доста течности.

СРНА