Аустријска фирма заинтересована за отварање новог погона у Вишеграду

14.12.2021.

Компанија „Прогресис“ из Аустрије заинтересована је за отварање новог производног погона и проширење својих дјелатности у Вишеграду.

Представници те фирме су, приликом представљања свог плана рада у Вишеграду, истакли да, осим улагања у средњошколски центар у том граду, желе да раде и на преквалификацији радног кадра, а значај пројекта је вишеструк јер повезује средњу школу са привредом и локалном заједницом.

Директор фирме „Прогресис“ из Аустрије Салдин Херац рекао је новинарима да је у Вишеграду почела сарадња те компаније са Средњом школом, гдје су активирали пројекат едукативног центра за варење са најновијим технологијама.

„Као Вишеграђанин увијек ми је био циљ да се вратим кући, како бих могао допринијети друштву. Средња школа има више од 350 ученика, а након завршене школе, они немају велике перспективе. Наша привреда се не развија како би требало, поготово у малим срединама, а ми бисмо, кроз ово, радили да створимо контакт привреде и обука, као што је на западу“, нагласио је Херац.

Он је истакао да је циљ да задрже омладину, да створе радна мјеста да млади могу ту да остану да раде послове за које су школовани.

„Школа, обука, дуални систем, повезаност са привредом је потребна, без тога нема развоја. Могуће је створити овдје радна мјеста и пребацити најкомплексније машине и процесе рада. Овдје развијати радна мјеста, овдје развијати друштво“, напоменуо је Херац.

Он је најавио да планира улагати у квалитетну обуку у области машинства и производне погоне.

„Обука без производног погона није могућа. Сарађиваћемо са школом да развијемо услове да идемо према томе да имамо квалитетну радну снагу. Имамо планове, пуни смо енергије, добили смо подршку и општине Вишеград да можемо радити, тражити адекватну локацију“, напоменуо је Херац.

Мирослав Андрић, који је подржао организовање презентације, рекао је да је то прва фирма из Аустрије која се овдје отвара и да неће бити једина.

„Много Вишеграђана се заинтересовало за овај пројекат, јер иза њега стоји фирма која у три државе има своје компаније. Надам се да ће грађани препознати ову идеју и да ће је подржати“, истакао је Андрић.

Презентацији су присуствовали средњошколци, професори и остали заинтересовани.

СРНА