Андрић остаје једини нобеловац на овим просторима

10.12.2021.

Иво Андрић је на данашњи дан, прије 60 година добио Нобелову награду за књижевност и до данас је једини лауреат тако значајног признања на овим просторима, изјавила је професор књижевности Дивна Васић из Вишеграда.

Васићева је, поводом шест деценија од уручења Нобелове награде славном књижевнику, подсјетила да је Андрић неколико година узастопно био кандидат за Нобелову награду за књижевност.

Она је напоменула да је делегација вишеградских ученика 7. октобра 1962. године посјетила Андрића у његовом стану у Београду, честитала му 70. рођендан и то велико и значајно признање.

„Андрић је у Вишеград долазио 1953, 1963. и 1972. године. Редовно су одржавали контакте са писцем, посјетама ученика Београду и размјеном писама и честитки“, нагласила је Васићева.

Нобелова награда за књижевност уручена је Андрићу 10. децембра 1961. године на свечаности у Стокхолму, пред 700 званица и шведском краљевском породицом, у дворани Концертне палате Шведске краљевске академије.

Славни књижевник је ту награду добио за, како је наведено, „епску снагу којом је обликовао теме и приказао судбине људи током историје своје земље“, а новчани износ од милион долара поклонио је за развој библиотекарства у БиХ.

Познати књижевник је бесједом „О причи и причању“ тог дана захвалио за уручено признање.

СРНА