Амбасадор Ирске у посјети Вишеграду

13.11.2018.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић разговарао је данас са амбасадором Ирске за БиХ Герианом Мајлсом о сарадњи на привредном, културном и туристичком плану.

„Амбасадор има пар идеја које бисмо могли у наредном периоду да остваримо у Вишеграду, а вјерујем да ћемо заједничком сарадњом успјети да направимо пројекте не само на културном, туристичком, већ и на другим нивоима“, рекао је Ђуревић.

Он је истакао да очекује да ће у наредном периоду, поред приближно 300.000 туриста који посјећују општину Вишеград, имати и више туриста из Ирске.

„У Вишеграду има много лијепог да се види, почевши од ћуприје, Андрићграда, наших лијепих ријека, тако да вјерујем да иде једна лијепа порука и слика изван наше Републике Српске и нашег града. Вишеград је отворен за све људе добре воље и позитивне енергије“, додао је Ђуревић.

Амбасадор Ирске за БиХ, са сједиштем у Љубљани, Гериан Мајлс изразио је посебну захвалност начелнику на предложеној сарадњи и жељи за њом.

„Разговарали смо и подвукли црту о многим сличностима које се тичу историје Ирске и БиХ, а надам се да ћемо имати и блиску сарадњу на пољу привреде. Оно што смо данас договорили је сарадња на пољу културе и спорта“, рекао је Мајлс.

Он је додао да је било ријечи и о просперитету и напретку Ирске, од земље која је имала лошу демографску слику до земље која је постала веома успјешна.

Мајлс је рекао да је импресиониран туристичком понудом Вишеграда, те додао да Даблин и Ирска могу много да понуде туристима са овог подручја.

„Надам се да ћемо у будућности успјети да остваримо сарадњу на узајамним посјетама, а са свим тим почињемо управо данас“, рекао је Мајлс.

Он је додао да је специфично да у Ирској постоје четири добитника Нобелове награде и да је Иво Андрић веома познат у њиховој земљи.

СРНА