Акција чишћења обала Дрине и Рзава, те излетишта Бикавац

07.09.2021.

У Вишеграду је данас покренута еколошка акција „Од извора до мора“, у којој учесници чисте обале Дрине и Рзава, те излетиште Бикавац.

Циљ овог пројекта, који је подржала општина Вишеград, а покренула компанија „Кока-Кола“ јесте да подстиче и промовише едукацију и јача свијест грађана о значају одговорног одлагања амбалажног отпада.

Један од институционалних партнера у пројекту је Министарство спољне трговине и економских односа у Савјету министара.

Ресорни министар Сташа Кошарац захвалио је „Кока-Коли“ што показује друштвену одговорност и што, у сарадњи са локалном структуром у Вишеграду, ентитетским институцијама и ресорним министарством, жели интензивно да ради на очувању животне средине.

Он је истакао значај очувања животне средине и природних љепота у Републици Српској и Федерацији БиХ, те позвао и друге компаније да се прикључе оваквој активности.

„У свакој средини морамо оставити једну врсту еколошког печата с циљем да смо примарно оријентисани на очување животне средине јер без чисте природе не можемо обезбиједити адекватно здравље сваког човјека. Ово је пројекат који нам говори како заједнички можемо дати значајан допринос промјени свијести сваког човјека у овој земљи“, рекао је Кошарац новинарима у Вишеграду.

Он сматра да ентитетске власти и ресорна министарства улажу додатне напоре да се обезбиједи што више средстава за спровођење пројеката и да су у томе успјешни јер су то питање ставили као приоритетно, мотивисани тиме да су потписници Софијске декларације, те да је „зелена агенда“ важна.

„У Вишеграду, који има двије ријеке, потребан је додатни напор како би се ријешило питање плутајућег отпада. О томе сам по препоруци српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика разговарао са премијером Црне Горе Здравком Кривокапићем и представницима Владе Србије и договорено је да се то питање у наредном периоду ријеши уз помоћ међународних организација“, рекао је Кошарац.

Руководилац Службе за продају у „Кока-Коли“ Душан Митрев рекао је да су поносни што су покренули пројекат „Од извора до мора“.

„У Вишеград смо дошли да позитивно утичемо на заштиту животне средине. План је да имамо акције у седам градова БиХ и да нам ово постане традиција“, истакао је Митрев.

Дејан Фуртула из вишеградског „Еко-центра“ рекао је да му је драго што је ово удружење препознато као адекватан партнер и што је Вишеград изабран као полазна тачка пројекта.

„Знамо са каквим еколошким проблемима се наша општина суочава. Имали смо велики прилив плутајућег отпада на почетку године. `Кока-Кола` је дала велику снагу и драго нам је да је акција окупила велики број људи“, нагласио је Фуртула.

СРНА