Сајам меда и пчеларске опреме 30. и 31. августа

26.08.2024.

У Вишеграду ће у петак и суботу, 30. и 31. августа, бити одржан 16. по реду Међународни сајам меда и пчеларске опреме који ће окупити 30 излагача меда и пчеларске производње из Сјеверне Македоније, Србије, Црне Горе и БиХ.

Предсједник Удружења пчелара Вишеград Александар Масал рекао је Срни да је поставка изложбеног дијела сајма предвиђена на мосту Мехмед-паше Соколовића у петак од 11.00 часова.

Он је истакао да ће истог дана у 18.00 сати у биоскопу “Доли Бел” у Андрићграду бити одржано предавање за пчеларе на тему “Узгој матица” које ће одржати познати пчелар из Словеније Стане Плут.

“Овај предавач пчеларством се бави 53 године, а на предавању ће, осим узгоја матица, бити ријечи и о могућности финансирања те дјелатности из ЕУ фондова”, напоменуо је Масал.

Другог дана, у 8.00 часова предвиђена је поставка сајма на вишеградској ћуприји, док је свечано отварање заказано за 11.00 часова.

“Припремили смо пригодан програм на свечаном отварању и очекујемо велики број посјетилаца”, нагласио је Масал.

Он је напоменуо да су за све госте, учеснике ове манифестације, организовали крстарење Дрином како би их на тај начин упознали са свим љепотама општине, као и вожњу возићем до Андрићграда.

У оквиру сајма у суботу ће бити одржано предавање са дебатом које ће почети у 13.00 у Андрићграду, а одржаће га Владо Аугуштин на тему “Технологија пчеларења и заштита од варое без употребе синтетичких акарицида”.

Овај предавач написао је више књига и чланака о пчеларству.

Од 15.00 часова у хотелу “Вишеград” биће дружење пчелара и затварање сајма.

Покровитељ сајма је општина Вишеград.

СРНА