Отворена Међународна ликовна колонија

23.08.2024.

У Градској галерији Вишеград вечерас је отворена Међународна ликовна колонија, која је окупила двадесетак умјетника из Србије, Црне Горе, Републике Српске, Канаде и Русије.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић рекао је, отварајући манифестацију, да Ликовна колонија окупља умјетнике из више земаља, а посебно је драго видјети умјетнике који су овдје више година и који су скоро па домаћи у граду.

“То нас чини изузетно сретним и поносним. Хвала вам што његујете умјетност у нашем граду, а ми као локална заједница цијенимо ваша залагања и овакве и сличне манифестације настојимо и подржати и на тај начин показати колико су оне значајне”, истакао је Ђуревић.

Он је нагласио да је колонија отворена сликама умјетничког сликара из Ужица Владана Терзића који представља свој опус, а сликама ће сигурно показати и љубав према Вишеграду.

“Захваљујући Ликовној колонији општина Вишеград постаје мјесто умјетничке размјене и стварања, а вјерујем да ће допринијети и ширењу љубави према умјетности и култури”, напоменуо је Ђуревић.

Терзић је истакао да му је драго што је вечерас у Вишеграду, јер како каже, редован је гост на колонији од њеног оснивања.

“Радови су рађени на папиру, то је техника која се знатно разликује од уља на платну, а неки од ових радова стари су више од двадесет година”, додао је Терзић.

Академски сликар Данијела Новаковић каже да јој је драго што ова манифестација опстаје дуги низ година и да је умјетницима то најлакши начин да објасне стварност око себе.

“Овај пут нисам тражила инспирацију као што то обично радим, препустила сам се и сачекаћу да она пронађе мене”, рекла је Новаковићева.

Из Санкт Петербурга је стигла Олга Катина, која стицајем околности живи и ради у Црној Гори, а у Вишеграду је први пут.

“Овај град ми је интересантан јер сам у Русији радила пројекат `Балкански мостови`, а Вишеград свакако краси Андрићев мост о којем са много читала”, рекла је Катина.

Организатор Ликовне колоније, која ће трајати до 30. августа, јесте Градска галерија Вишеград, уз покровитељство општине и “Хидроелектрана на Дрини”.