Промовисана књига „Хангар за снове“ и отворена изложба слика

08.06.2024.

У Вишеграду је данас одржана промоција збирке прича „Хангар за снове“, књижевника Дарка Тушевљаковића добитника „Андрићеве награде“ за 2022. годину, а отворена је и изложба слика са мотивима моста Мехмед паше Соколовића.

Промоција и изложба уприличене су у склопу културне манифестације „Вишеградска стаза“.

Тушевљаковић је рекао да збирка садржи 40 кратких прича, те да је идеја била да у њих уђу приче до пет страна дужине, које су дио његовог стваралаштва и раније су објављиване у појединим часописима.

 

Библиотекар Миљана Пецикоза истакла је да је одлика прича Тушевљаковића изневјеравање очекиваног, као и искораци из устаљеног без семантике и преобразбе значења, величанственог салта након којег читалац добије нешто друго, изненађујуће и шокантно.

У Градској галерији у Вишеграду је отворена изложба слика са мотивима моста Мехмед паше Соколовића, а ријеч је о сликама насталим претходним Међународним ликовним колонијама које се сваке године у августу одржавају у Вишеграду.

Маја Шиниковић из Градске галерије рекла је да деценијама уназад током „Вишеградске стазе“ организује изложбу слика насталих на претходним Међународним ликовним колонијама.

„Вишеградска публика вечерас је имала прилику да погледа 25 слика насталих на протеклим колонијама, чији су аутори умјетници и сликари из разних крајева региона“, истакла је Шиниковићева.

Ликовни умјетник Горица Ћећез истакла је добар избор радова из богатог фундуса Градске галерије која годинама баштини слике са досадашњих ликовних колонија.

„Примјетно је да су изложене слике рађене различитим техникама, од уља на платну преко акрилика, графике, али су сви радови обједињени у сврху одавања почасти Иви Андрићу и то у данима када је у нашем граду све у знаку нобеловца и Вишеградских стаза„, рекла је Ћећез.