У петак и суботу „Вишеградска стаза“

05.06.2024.

Традиционална манифестација културе „Вишеградска стаза“, посвећена нобеловцу Иви Андрићу почеће у петак, 7. јуна, полагањем цвијећа на Андрићев споменик код Ћуприје на Дрини и у Андрићграду, након чега ће услиједити рецитал ученика Средњошколског центра „Иво Андрић“.

Програм ће бити настављен Сусретима библиотекара Републике Српске у 13.00 часова, након чега ће у 15.00 часова за ученике Основне школе „Вук Караџић“ бити организован „Час о Андрићу“ у Спомен-учионици Иво Андрић.

У Андрићевом институту у Андрићграду од 17.30 часова биће промовисана фото-монографија „Андрић и Вишеград“, коју су приредиле Јована Боровчанин Ђуревић и Дивна Васић, а која је преведена и на енглески језик.

На свечаној академији која ће бити одржана у великој сали Културног центра „Иво Андрић“ од 19.00 часова бесједу ће говорити професор емеритус Драган Стојановић, а о вези Вишеграда и Херцег Новог говориће књижевник из Херцег Новог Вишња Косовић.

Манифестацију ће званично на свечаној академији прогласити отвореном начелник општине Вишеград Младен Ђуревић, а планирано је и обраћање представника Министарства просвјете и културе Републике Српске.

На академији ће се обратити и представник Српског просвјетног и културног друштва „Просвјета“, а у оквиру манифестације биће проглашени побједници литерарног конкурса о теми „Културне знаменитости Вишеграда“.

У музичко-сценском програму под називом „Андрић изнад Вишеграда“ учествоваће вокалне солисткиње Весна Димић и Биљана и Биљана Петковић, уз гитарску пратњу Зорана Вељковића. У овом програму учествоваће и глумци Јована Петковић и Пеђа Милојевић.

Наредног дана „Вишеградске стазе“ у 12.00 часова у Спомен-учионици Иво Андрић биће организована промоција збирке прича „Хангар за снове“ Дарка Тушевљаковића, добитника Андрићеве награде за 2022. годину.

Истог дана од 17.00 часова биће одржано пјесничко вече Књижевног клуба „Мост“ из Вишеграда у Спомен-учионици Иво Андрић.

У 19.00 часова почеће пјесничко вече на вишеградској Ћуприји са еминентним пјесницима.

Манифестација ће бити затворена наступом виолинисткиње Наталије Тодоровић на Тргу Андрићграда у 20.00 часова.

Манифестацију културе „Вишеградска стаза“ организује општина Вишеград у сарадњи са установама културе.

СРНА