Усвојен ребаланс буџета за ову и Нацрт буџета за наредну годину

29.11.2022.

Одборници Скупштине општине Вишеград усвојили су ребаланс овогодишњег буџета у износу од 12.387.686 КМ и Нацрт буџета за наредну годину у износу од 10.147.160 КМ.

Вршилац дужности начелника Одјељења за финансије Милан Јакшић рекао је да буџет има развојну компоненту која ће се финансирати из намјенских средстава, водопривредне и шумске накнаде, један дио из средстава од концесионе накнаде, али имаће и своју социјалну компонент која ће подразумијевати и обезбиједити редовност у исплати стипендија и социјалних и других накнада.

„У наредних мјесец дана очекујемо да се одрже јавне расправе тако да у другој половини децембра добијемо приједлог буџета за 2023. годину, а поштујући календар који покрива Закон о буџетском систему Републике Српске“, навео је Јакшић.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић рекао је да се у децембру очекује сједница Скупштине на којој ће бити разматран Приједлог буџета.

„Донијели смо одлуке које се тичу давања пословних просторија Пореској управи Републике Српске, Центру за социјални рад, Црвеном крсту, а покренута је и иницијатива за стварање интегрисаног граничног прелаза у Котроману, чиме би се смањиле гужве“, истакао је Ђуревић.

Он је нагласио да је дата сагласност представницима општине Вишеград да на скупштинама које се организују у циљу одржавања Малих олимпијских игара /МОСИ/Вишеград предложе за кандидатуру за 2025. годину.

„Сматрамо да је таква манифестација потребна нашој општини и да би Вишеград могао да одржи то са свим потенцијалима а уз помоћ Владе Републике Српске и да би био добар домаћин“, навео је Ђуревић.

Предсједник Скупштине општине Вишеград Српко Баранац рекао је да је најбитнији сет тачака који се односи на финансирање, ребаланс буџета и приједлог буџета.

„То је директна помоћ грађанима Вишегада, запосленима и надамо се да ће са данашњим даном бити одбликирана сва средства која су била блокирана да би се могла равномјерно распоређивати“, истакао је Баранац.

Он је напоменуо да су одборници дали сагласност за конкурисање за МОСИ 2025. године у Вишеграду.

„На сједници се разматрало и о интегрисаном граничном прелазу Котроман-Вардиште, јер смо свједоци великих ужви у љетним мјесецима. Проток роба и људи мора бити убрзан и трудићемо се да заједно са онима који су одговорни пронађемо начин да грађани и туристи безбједно и сигурно пролазе“, нагласио је Баранац.

СРНА