Отпад пријети да угрози производњу хидроелектране Вишеград

02.01.2021.

На круну бране у Вишеграду пристигло је око четири хиљаде кубика плутајућег отпада усљед пуцања специјалне ланчанице, што би могло да угрози рад предузећа „ХЕ на Дрини“, рекао је директор овог предузећа Недељко Перишић.

Перишић рекао је новинарима да је због велике количине воде која је посљедњих дана пролазила ријеком Дрином дошло до пуцања горње ланчанице која треба да задржава плутајући отпад, а са којим хидроелектрана има вишедеценијски проблем.

„Наши радници су успјели да санирају проблем и да повежу горњу ланчаницу, тако да нам остаје да санирамо отпад са круне. Наш задатак је да ангажујемо сопствене снаге и предузећа која се баве овим проблемом како не бисмо дозволили угрожавање производње на нашој хидроелектрани“, нагласио је Перишић.

Он је навео да се са овим проблемом сами боре и да њихова сазнања нису оптимистична јер би могло још отпада да дође.

„У горњем току ријеке Дрине налази се десетине хиљада кубика плутајућег отпада који долази притокама ријеке Дрине, почев од Праче, Таре, Пиве, а највише ријеке Лим“, додао је Перишић.

Он је изразио очекивање да ће се у рјешавање овог проблема укључити више институције и из Србије и Црне Горе, из којих долази плутајући отпад.

Перишић је подсјетио да ово предузеће има специјализовано возило за отпад и да је око 20 људи ангажовано на извлачењу отпада из ријеке.

Проблем неколико хиљада кубика плутајућег отпада на ријекама Лим, Тари и Дрини, који угрожава рад Хидроелектране „Вишеград“ ни након више од двије године како је у Вишеграду одржан трилатерални састанак ресорних министарстава Републике Српске, Србије и Црне Горе, није ријешен.

Иако су се представници Црне Горе обавезали да ће у што скоријем временском периоду ријешити ово питање, помака није било.

СРНА