За два дана тестирано више од 80 особа

06.07.2020.

У Вишеграду је тренутно вирусом корона заражено 15 особа, међу којима три љекара и једна медицинска сестра вишеградског Дома здравља, као и четворо запослених у Дому за лица са инвалидитетом, а за два дана тестирана су 82 лица, углавном из ових установа, и резултати се чекају, рекао је љекар вишеградског Дома здравља Дарко Лечић.

Он је прецизирао да је јуче тестирано 30 особа из Дома за лица са инвалидитетом, а данас још 30 лица из ове установе и 22 особе међу којима су запослени у Дому здравља и њихови блиски контакти.

„Пацијенти се најчешће јављају са повишеном температуром. Морамо да будемо јако обазриви јер може да буде ријеч о вирусу корона, али и о обичној прехлади“, рекао је Лечић новинарима.

Он је напоменуо да, у случају појаве симптома, пацијенти не треба да долазе одмах у Дом здравља, него да ову установу контактирају телефоном да би добили инструкције љекара који су на располагању 24 часа дневно.

„Предузели смо све неопходне мјере, радимо под комплетном заштитном опремом и пуним капацитетом. Надамо се да вирус полако стављамо под контролу“, навео је Лечић.

Вршилац дужности директора Дома за лица са инвалидитетом у Вишеграду Милан Николић рекао да је ова установа има 180 корисница и да су предузете све мјере надлежних служби како ова ризична популација не би била заражена вирусом.

„Нажалост, тренутно имамо четири радника запослена у кухињи која су позитивна на вирус, а четворо је у изолацији. Корисницима храну достављамо преко других угоститељских објеката, како бисмо премостили тренутну ситуацију“, објаснио је Николић.

Он је рекао да је данас и јуче извршено по 30 тестирања, те да ће у наредна три дана настојати да тестирају све запослене како се вирус не би проширио и на остале службе.

Николић је апеловао на грађане који имају неког свог смјештеног у ову установу да не паниче, јер је тренутно ситуација међу корисницама добра.

Здравствени инспектор у општини Вишеград Слађана Миовчић рекла је да је током викенда вршена појачана контрола угоститељских објеката.

„Акценат је највише стављен на унутрашњост тих објеката и на физичку дистанцу. Током контрола није забиљежено неко веће одступање и кршење препоручених мјера, а забиљежен је и мањи број људи у угоститељским објектима“, навела је Миовчићева.

СРНА