Фестивал “Лицидерско срце” у функцији очувања идентитета

17.08.2024.
Шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађан Цицовић изјавио је да је фестивал “Лицидерско срце”, који се вечерас одржава у Андрићграду, у функцији очувања идентитета, културе, традиције и обичаја, те да заузима посебно мјесто у програму рада овог представништва.
“Учешће дјеце од осам до 16 година на овом фестивалу гаранција је да смо на правом путу, да градимо праве темеље, идентитетске, и да ћемо сигурно на најљепши начин сачувати нашу културу и традицију, а када се она размјењује са свим учесницима, то је гаранција да ћемо на прави начин представити Републику Српску и показати да је то адреса у коју треба долазити и да ширимо љубав, градимо мир, стабилност и будућност”, рекао је Цицовић.
Министар трговине и туризма Републике Српске Денис Шулић рекао је да фестивал има велики значај, јер постоји 13 година, а за то вријеме учесници који су раније долазили створили су слику о Републици Српској.
“Велика захвалност Цицовићу и начелнику општине Младену Ђуревићу што су истрајали свих 13 година да млади из цијелог свијета долазе у Републику Српску и да буду наши најбољи амбасадори”, истакао је Шулић.
Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић примио је учеснике фестивала “Лицидерско срце”, пожељевши им угодан боравак у Вишеграду.
Ђуревић је истакао да је ово лијеп догађај не само за Вишеград него и за Републику Српску, истичући да ће овај фестивал опстати и сигурно из године у годину бити све бољи.
“Ове године имамо велики број гостију и прилика је да захвалим Влади Републике Српске, Министарству трговине и туризма, као и Представништву Републике Српске у Србији на великој помоћи да би овај фестивал опстао, а свакако захвалност и Андрићграду”, рекао је Ђуревић.
Члан Организационог одбора фестивала Ивана Цветковић рекла је да је веома важно када први човјек града сачека учеснике и пожели им добродошлицу.
“То је осјећај срдачности, добродошлице, а тај осјећај је заиста такав када је у питању Вишеград. Фестивал се ове године одржава по 16. пут, а по 13. пут у Вишеграду, односно у Републици Српској и сваки пут је све веће задовољство сарађивати овдје јер сви понесу најљепше утиске”, истакла је Цветковићева.
Учесник фестивала Линда Анатова из Чешке рекла је да је ово прелијеп фестивал на којем учествују и одакле носе најљепше успомене.
Након пријема, улицама Вишеграда биће одржан свечани дефиле, након чега ће концерт бити одржан у Андрићграду.
СРНА