Отворен Сајам меда

31.08.2024.

Веома је значајно дефинисати политику будућег развоја Вишеграда, који у континуитету показује да је средина гдје људи радо долазе и желе да се баве привредним активностима, што говори о одговорној локалној политици која ствара такав амбијент, изјавио је данас на вишеградском Сајму меда министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац.

“Овдје постоји јасан план у наредном периоду у контексту стратегије како би Вишеград могао да користи средства из Зеленог климатског фонда и њеним спровођењем и другим активностима био чиста еколошка средина. То подразумијева низ предрадњи, али и врло конкретних пројеката у очувању животне средине и у наредном периоду ћемо на томе радити”, рекао је Кошарац новинарима након званичног отварања Међународног сајма меда и пчеларске опреме.

Према његовим ријечима, Вишеград има озбиљне капацитете за развој туризма и са тог аспекта треба бити видљив у домену пчеларства, а ресорно министарство је обезбиједило око 200 друштва Удружењу пчелара.

“Планирамо до краја године да обезбиједимо додатних 150 друштава, подржаћемо ову сајамску манифестацију и већ идуће године направићемо свеобухватну анализу стања, шта у Вишеграду можемо додатно урадити како бисмо побољшали примарну пољопривредну производњу и да се у домену туризма дефинише туристички производ”, нагласио је Кошарац.

Он је навео да је Вишеград моћна дестинација у Републици Српској, чему је допринио прослављени српски режисер Емир Кустурица изградњом Андрићграда.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић рекао је да је ова локална заједница посвећена подршци пољопривредницима и пчеларима који производе висококвалитетан мед, што ће наставити самостално, али и уз подршку ресорних министарстава.

“Пчеларство има значајну улогу у очувању биодиверзитета и у одрживом развоју пољопривреде, а ми смо препознали важност ове манифестације која је наставак дугогодишње традиције с циљем промовисања и очувања домаћих производа. За све нас је веома важно да будемо свјесни значаја пчела за екосистем. Задовољство ми је што ће грађани Вишеграда, као и многи туристи, имати прилику да уживају у дегустацији меда и других пчелињих производа, чиме се додатно јача домаћа производња”, истакао је Ђуревић.

Предсједник Удружења пчелара Вишеград Александар Масал рекао је да је привилегија, обавеза и част имати подршку Министарства спољне трговине и економског односа у Савјету министара и општине Вишеград.

“Наставићемо да радимо како бисмо оправдали њихово повјерење”, истакао је Масал.

Међународни сајам меда и пчеларске опреме окупио је око 30 излагача из Србије, Црне Горе, БиХ и Сјеверне Македоније који су своје производе изложили на старој ћуприји.

Осим изложбеног дијела овогодишњег сајма, за све пчеларе организована су предавања која су одржали пчелари из Словеније Стане Плут и Владо Аугуштин.

Организатор 16. Међународног сајма меда је Удружење пчелара “Вишеград” под покровитељством општине.