Усвојен ребаланс буџета од 10,3 милиона КМ

12.07.2018.

Одборници Скупштине општине Вишеград усвојили су данас ребаланс буџета за ову годину у износу од 10,3 милиона КМ.

Начелник општинског Одјељења за финансије Његош Танасковић рекао је да овај ребаланс карактерише повећање буџетског оквира због очекиваних прихода по основу концесионе накнаде, односно накнаде која општини припада од Хидроелектране „Вишеград“.

„Очекујемо вишак прихода у односу на првобитни план за више од милион КМ. Један од разлога за ребаланс су средства која смо добили од Владе Републике Српске за инфраструктурне пројекте“, истакао је Танасковић.

Начелник општине Младен Ђуревић рекао је да је Вишеград у сарадњи са Заводом за запошљавање Републике Српске путем државних и приватних предузећа аплицирао за 36 приправника који ће добити могућност да одраде приправнички стаж.

„Општина Вишеград је у буџету за ову годину планирала одређена средства тако да ће посредством општине бити омогућено још једном броју младих да одради приправнички стаж“, истакао је Ђуревић.

Он је напоменуо да ће, осим 12 приправника који одрађују приправнички стаж у општини Вишеград, бити још око 60 младих који ће имати шансу да одраде приправнички стаж и стекну услове за полагање државног испита како би могли лакше да конкуришу за добијање посла.

Ђуревић је додао да је на сједници Скупштине општине усвојен и план утрошка средстава водних накнада, приједлог одлуке о давању у закуп непокретности у власништву општине, а разријешени су чланови општинског Одбора за жалбе и именовани вршиоци дужности чланова овог одбора.

Шеф Клуба одборника СНСД-а Дарко Андрић рекао је да је усвојен најважнији документ, а то је ребаланс буџета општине, са повећањем вишим од 2.000.000 КМ и то је распоређено на бројне развојне и инфраструктурне ставке које пружају подршку свим категоријама друштва у граду.

„Захваљујући доброј хидрологији ове године Хидроелектрана `Вишеград` остварује већу производњу што је у вези са приходом општине, па смо у могућности да данашњим ребалансом обезбиједимо и бројне друге ствари“, додао је Андрић.

Он је нагласио да су сви студенти из општине Вишеград добили стипендије и да је то конкретна подршка младима.

СРНА