У току уклањање дивљих депонија

13.02.2019.

У Вишеграду је у току уклањање дивљих депонија, а општина је за ову намјену из буџета издвојила 20.000 КМ.

Начелник општинског Одјељења за инспекцијске послове Милица Станчић рекла је Срни да су у току прошле године евидентиране 24 дивље депоније, међу којима шест већих размјера.

Она је истакла да су радници Комуналног предузећа „Комуналац“ уклонили већи дио њих, те да су тренутно ангажовани на уклањању депоније у насељу Пијавице, а да ће у најскорије вријеме очистити нелегална одлагалиша на правцу према Вардишту.

„До сада су очишћене депоније према Лијесци, у Црнчи, на Околиштима, у Незуцима и Прелову“, прецизирала је Станчићева.

Она је истакла да уклањање дивљих депонија има за циљ здравију и љепшу животну средину, те додала да је комунални отпад један од загађивача животне средине.

„Потребно је промијенити свијест грађана да одлажу отпад на за то предвиђеним мјестима, у контејнере, кесе за отпад, како би се лакше сакупио и одложио на главну депонију“, рекла је Станчићева.

У Одјељењу за локални развој, привреду и друштвене дјелатности истичу да је у оквиру стратегије општине Вишеград предвиђено збрињавање комуналног отпада кроз прилагођавање рада постојеће општинске депоније, те увођење примарне селекције отпада.

Директор предузећа „Хидроелектране на Дрини“ Недељко Перишић рекао је да је у току прошле године на ријеци Дрини, недалеко од хидроелектране Вишеград, очишћено око 8.000 метара кубних отпада.

Перишић је нагласио да радници овог предузећа свакодневно уклањају отпад који највећим дијелом долази ријеком Лим до бране у Вишеграду, те додао да се годишње накупи 12.000 метара кубних отпада.

СРНА