У току изградња Музеја – Спомен куће у Старом Броду

28.11.2017.

У Старом Броду код Вишеграда завршена је половина грађевинских радова на изградњи Музеја – спомен-куће посвећене Србима страдалим 1942. године.

„Радови, који су почели прије мјесец дана, биће настављени када се обезбиједе средства, а за сада су изливене двије плоче и озидан спрат“, каже протојереј Драган Вукотић.

Он је навео да је средства за грађевински материјал обезбиједила Српска православна црквена општина Вишеград, док су радове извели радници предузећа „Хидроелектране“ Вишеград.

Вукотић је рекао да је планирано да 22. марта, када се обиљежава 76 година од страдања Срба, буде служен парастос и освештани темељи.

„У Музеју – спомен-кући налазиће се фотографије и документи који свједоче о страдању српског народа 1942. године у Старом Броду“, рекао је Вукотић.

Начелник Вишеграда Младен Ђуревић рекао је да ће општине Вишеград и Рогатица заједничким средствима саградити скелу и два пристаништа како би могли да се превозе посјетиоци и возила са једне на другу обалу.

Ђуревић је најавио да ће бити саниран и пут са вишеградске стране.

Камен темељац за изградњу Музеја – спомен-куће поставили су заједно начелници општина Вишеград, Рогатица и Сребреница у октобру ове године.

Спомен-капела у Старом Броду, посвећена српским жртвама страдалим у прољеће 1942. године, изграђена је уз благослов блаженопочившег митрополита дабробосанског Николаја.

СРНА