У Српској има много случајева насиља у породици

05.12.2017.

Извршни директор Удружења жена „Мост“ из Вишеграда Боса Милетић упозорила је данас да насиља у породици има много у цијелој Републици Српској, а да од тога није изузета ни ова локална заједница.

„Имали смо недавно случај са смртним исходом у Вишеграду, а нажалост свака трећа жена у БиХ пријави насиље“, рекла је Милетићева током округлог стола у Вишеграду о теми „Насиље у породици“, на којем су учествовали представници судства, полиције, Центра за социјални рад, образовних институција и невладиног сектора.

Она је подсјетила да је ово Удружење 2011. године покренуло иницијативу да се потпише протокол о поступању у случајевима насиља у породици, у којем су учествовали општина Вишеград и сви субјекти заштите.

„Обухватили смо и обданиште и школе и институције, а протокол је потписао и начелник општине. У општинском Одјељењу за привреду и друштевне дјелатности се прикупљају подаци од свих субјеката и они иду на скупштинско разматрање“, додала је Милетићева.

Службеник за односе са јавношћу Мисије ОЕБС-а Ања Лејли Хесарбани рекла је да се округли сто одржава поводом Међународног дана људских права, који се обиљежава 10. децембра и поводом 16 дана активизма против родно заснованог насиља.

„Учесницима је представљен Закон о забрани дискриминације. Да би БиХ остварила друштво без дискриминације, потребна је пуна имплементација Закона о забрани дискриминације, а данашњи циљ је да се учесници упознају о томе како би видјели које су методе заштите и да би искористили све механизме да пријаве случај дискриминације“, истакла је Хесарбани.

Она је додала да се разговарало и о насиљу у породици, о томе који су механизми заштите у случају пријављивања.

Организатор округлог стола је Мисија ОЕБС-а у БиХ у сарадњи са Удружењем жена „Мост“ из Вишеграда.

СРНА