У четвртак почињу „Видовданске свечаности“

24.06.2019.

Дводневна манифестација „Видованске свечаности“, поводом осам година од почетка изградње Андрићграда, биће отворена у четвртак, 27. јуна, представом „Осама“, по истоименом роману Владимира Кецмановића.

Представа ће бити одиграна на Византијском тргу у Андрићграду, са почетком у 21.30 часова, потврдила је Срни Анђела Рајовић у име Организационог одбора манифестације.

Другог дана манифестације, на Видодван, у 16.00 часова на Тргу Николе Тесле наступиће бањалучка филхармонија са фрулашем Бором Дугићем, Хор „Србадија“ из Бијељине, као и Хор „Крагујевачко певачко друштво“ и Камерни ансамбл Музичке школе „Корнелије Станковић“ из Угљевика.

Увече од 21.00 час на Тргу Николе Тесле биће одиграна монодрама о Дијани Будисављевић „Пу спас за све нас“, у организацији крагујевачког Студентског културног центра. Од 22.00 часа услиједиће концерт групе „Ортодокс келтс“ на Тргу палих бораца код ћуприје.

На Видовдан 2011. године, великим перформансом, у којем су учествовали Хор и Симфонијски оркестар Радио-телевизије Србије, уз пратњу звукова грађевинских машина, започели су први земљани радови на локалитету будућег Андрићграда.

Андрићград, чији је идејни творац Емир Кустурица, изграђен је од камена и у њему се налази Градска управа, биоскоп „Доли Бел“, Андрићев институт, позориште, Академија лијепих умјетности, хотел, тргови, те Црква Светог цара Лзара и свих српских мученика.

СРНА