Сутра постављање скулптура – симбола страдања више од 6.000 Срба

01.09.2019.

У Старом Броду код Вишеграда, једном од највећих стратишта у историји српског народа, сутра ће бити постављене скулптуре које ће симболизовати страдање 6.150 Срба над којима су покољ починиле усташе Јуре Францетића 1942. године.

Скулптуре ће бити постављене у оквиру спомен-музеја, који ће бити освештан и откривен у суботу, 7. септембра.

Протојереј ставрофор Драган Вукотић рекао је да ће у спомен-музеју у Старом Броду бити постављено 27 склуптура са 39 ликова, које симболизују збијег и улазак српских мајки са дјецом у наручју у набујалу Дрину.

„Свака скулптура има име и презиме јер су рађене по свједочењима преживјелих. На зидовима објекта биће исписано 6.150 имена страдалих“, истакао је Вукотић.

Он је навео да централна фигура, која доминира средином објекта приказује аутентичну вишечлану српску породицу која је овдје страдала, а остале ће бити распоређене уз сам објекат.

„Спомен-музеј је урадио архитекта Новица Мотика из Зворника, а изградњу су финансирали Миодраг Давидовић Дака и Спасоје Албијанић“, рекао је Вукотић.

Усташке јединице, предвођене Јуром Францетићем, покренуле су у прољеће 1942. године офанзиву с намјером да протјерају и побију српско становништво из источног дијела БиХ како би остварили свој циљ – границу Независне Државе Хрватске на Дрини.

Током ове офанзиве, мучки је убијено више од 6.000 Срба са подручја Сарајева, Сокоца, Олова, Кладња, Рогатице, Хан Пијеска и Вишеграда, који су покушали да пређу ријеку Дрину и потраже спас у Србији.

Вукотић каже да постоје подаци да су Нијемци, згрожени овим страдањем српског цивилног становништва, прекинули тај покољ и дозволили људима да пређу у Србију или да се врате својим домовима.

„Нажалост, половина оних који су се вратили, страдала је у наредном периоду“, навео је Вукотић.

Он је указао да ће маузолеј у Старом Броду наредним поколењима свједочити о страшној трагедији.

„Омладина и шира јавност треба да чују истину о српским страдањима, а не да уче о измишљеним биткама и лажним херојима“, поручио је Вукотић.

Манифестација посвећена 77 година од страдања српског народа у Старом Броду почиње 6. септембра у Андрићевом институту у Андрићграду, гдје ће бити одржан округли сто на којем ће учествовати академици из Србије, Црне Горе и Републике Српске.

Програмом је предвиђено да Његова светост патријарх српски Иринеј и више архијереја Српске православне цркве 7. септембра у Храму Светог цара Лазара и свих српских мученика у Андрићграду служе литургију.

Помен мученицима јасеновачким и дабробосанским биће служен у Старом Броду, након чега ће бити освештан спомен-музеј и организован пригодан културно-умјетнички програм.

СРНА