Стотињак веслача стартовало у кајак – кану регати

28.04.2019.

Кајак и кану регата Меморијал „Витомир Диздаревић-Адмирал Кук“, у којој учествује стотињак веслача, кренула је данас из Вишеграда према Сремској Митровици.

У регати учествују веслачи из Њемачке, Аустрије, Словачке, Мађарске, Румуније, Бугарске, Пољске, Енглеске, Србије и Републике Српске.

Регата је стартовала испод вишеградске ћуприје и кретаће се према Етно-кампу „Стари Брод“, а испред бране на Перућцу прећи ће у Србију, наставити Дрином до ушћа у Саву и завршити у Сремској Митровици.

Предсједник Клуба „Српски веслачи“ из Београда Дејан Јовановић рекао је Срни да чланови овог клуба учествују 20. пут на регати, која је промотивног каракетар јер ће учесницима бити представљени култура, историја, етнологоија, и екологија предјела кроз које прославе.

Он је навео да дневно веслају од 17 до 76 километара, те да им се етапно могу придружити и локални кајакаши, као и љубитељи спорта и рекреације.

Учесник Јонко Кожукаров из Бугарске каже да на регату у Вишеград долази 10. пут, да се увијек враћа лијепој природи и води на којој ужива.

Учесник Хоми Фолц из Њемачке рекла је да је ово веома лијепо мјесто и да је веома занимљиво на води.

Учесник Марио Јоновић из Србије, који други пут долази на регату, каже да је Дрина ријека којој се сви радо враћају.

„Туриста је све више, сваке године њихове приче допиносе да они овде долазе у све већем броју“, истакао је Јоновић.

Регата је организована као успомена на доајена кајакаштва Витомира Диздаревића званог Адмирал Кук.

СРНА