Спелеолози из Италије истражују Вишеградске пећине

16.03.2019.

Група спелеолога из италијанског града Болоња истражује пећине на подручју општине Вишеград, а у општинској Туристичкој организацији истичу да би у случају значајнијег открића то била нова туристичка понуда.

„Туристичка организација Вишеград пружила је помоћ у сналажењу на терену, као и у проналажењу водича до локација гдје се пећине налазе. Пећине могу бити занимљиве и у туристичкој понуди, нарочито за планинаре и авантуристе који воле природу“, рекао је представник Туристичке организације Вишеград Бранислав Андрић.

Он је истакао да су истраживања била на подручју Вишеградске жупе и старог града Добруна.

„За сада су скицирали пет до шест пећина и први резулати кажу да су задовољни оним што су нашли. Истраживања ће бити настављена, а сви материјали биће дати на кориштење Туристичкој организацији и општини Вишеград“, напоменуо је Андрић.

Члан Спелеолошког друштва из Болоње Лука Пизани рекао је да на подручју општине Вишеград обилазе неистражене пећине.

„Наш циљ је да пронађемо пећине, мапирамо их и комплетирамо документацију о овој неистраженој регији. Ово истраживање је авантуристичког карактера, али се може сматрати и експлорацијом географских регија. У свијету постоје регије које су још нетакнуте, а пећине су свакако међу њима“, истакао је Пизани.

Лука Броси из италијанског друштва спелеолога рекао је да су у Вишеград дошли како би испитали пећине, а спелеолошку акцију планирају у августу, јер сматрају да је ово подручје гдје има много пећина и у којем ће наћи велика открића.

„Након експедиција објавићемо све у нашем часопису, гдје документујемо наше обиласке са подацима и фотографијама пећина. Када објединимо све, документацију коју ћемо направити предаћемо локалним званичницима“, навео је Броси.

У Републици Српској је до сада истражено 14 пећина. Спелеолози тврде да су све оне прави бисери природе, који би могли примамити хиљаде туриста.

СРНА