Рекордна посјета туриста из цијелог свијета

22.08.2017.

Туристичка сезона у Вишеграду биљежи рекордну посјету туриста из Србије, Црне Горе, Словеније, Бугарске, па и Јапана, рекла је директор Туристичке организације Вишеград Оливера Тодоровић.

Она је истакла да је повећан број ноћења у смјештајним објектима, као и угоститељским објектима на подручју општине Вишеград.

„Посебно радује чињеница да је и дужина задржавања туриста повећана, те да су овим рекордима допринијели нови садржаји које унапређује општина Вишеград“, додала је Тодоровићева.

Она је навела да је Туристичка организација Вишеград, у сарадњи са општином, обезбиједила кућице за продавце сувенира како би допринијела естетском уређењу града.

Тодоровићева каже да је главни мотив доласка туриста посјета вишеградској ћуприји и комплексу Андрићград, а да остале атракције служе да би гости што садржајније провели вријеме у Вишеграду.

„То су крстарење ријеком Дрином, посјета Манастиру Добрун, обилазак културних знаменитости у граду, као и туристичке манифестације“, рекла је Тодоровићева.

Она истиче да и даље преовлађује транзитни и излетнички туризам, с тим што је из године у годину евидентно повећање броја организованих туристичких група које долазе преко туристичких агенција.

„Организоване групе из Србије посјећују Вишеград, Требиње и Сарајево. Током цијеле године примјетно је повећање броја долазака излетничких група које бораве на Златибору и Тари, а један дан свог одмора одвоје и за посјету Вишеграду. Осим аутобусом, организоване туристичке групе са планине Таре у Вишеград долазе и бродом током љетних мјесеци, крстарећи кањоном ријеке Дрине“, навела је Тодоровићева.

Према њеним ријечима, из Републике Српске организовано долазе школске екскурзије, као и синдикалне организације и различита удружења која организују посјету за своје чланове.

„Од гостију из осталих земаља најбројнији су млади који користе приватни смјештај резервисан унапријед путем Интернета“, додала је Тодоровићева.

СРНА