Реализација пројекта о управљању чврстим отпадом

27.08.2019.

Јавно предузеће „Комуналац“ из Вишеграда у оквиру програма прекограничне сарадње реализује пројекат „Унапређење управљања чврстим отпадом у руралним срединама“, чија је вриједност око 380.000 КМ.

Директор овог предузећа Предраг Благојевић рекао је да пројекат подразумијева набавку опреме за покретање система организованог прикупљања и селектовања отпада.

„Кроз пројекат ћемо набавити камион смећар, трактор за селектовани отпад, 30 контејнера од пет метара кубних, 30 контејнера од око један метар кубни, 200.000 кеса за одлагање отпада, конвејерску селекциону траку и други неопходни материјал. Кроз пројекат ће дјеца и грађани бити едуковани о значају ове активности“, навео је Благојевић.

Благојевић је истакао да ће, осим уштеде у времену и мањем броју одвоза контејнера из удаљених подручја, увођење великих контејнера смањити трошкове и повећати ефикасност рада овог предузећа.

„Ово ће бити посебно значајно за подручја у којима борави велики број гостију и туриста, гдје се у сезони повећава количина отпада. Посебан значај за наше суграђене биће и почетак прикупљања и селекције отпада са Хидроцентрале Вишеград, који ће убудуће бити селектован и продаван“, навео је Благојевић.

Пројекат „Унапређење управљања чврстим отпадом у руралним срединама“, чија је укупна вриједност око 730.000 евра, реализује се у сарадњи са комуналним предузећима из Бајине Баште и Хан Пијеска, а финансира из средстава ЕУ, са учешћем од 15 одсто.

СРНА