Равногорци положили цвијеће на Споменик палим борцима

13.03.2018.

Чланови Равногорског покрета отаџбине Српске данас су положили цвијеће на Споменик палим борцима у Вишеграду, а потом су кренули у Добрунску Ријеку, гдје ће бити обиљежене 72 године од хапшења начелника Штаба врховне команде Југословенске војске у отаџбини ђенерала Драгољуба Михаиловића.

Предсједник Предсједништва Борачке организације Републике Српске /БОРС/ Душко Милетић рекао је да је БОРС организација која окупља борце, ратне војне инвалиде, породице погинулих бораца и своје чланице, међу којим је Равногорски покрет, те захвалио члановима овог покрета што његују традицију ослободилачких ратова, не заборављајући српску традицију.

„Ми данас испред овог споменика одајемо почаст свим погинулим борцима Војске Републике Српске. Борачка организација Републике Српске од свог постојања до данас жели да олакша живот онима који су бранили Републику Српску“, рекао је Милетић.

Он је додао да на том путу постоје проблеми, међу којим је формирање разних удружења.

„Са овог мјеста шаљем поруку да Борачка организација има више од 140.000 чланова и желим поручити да нама није потребно да стичемо патриотизам формирањем неких удружења и неких облика организовања са другим циљем“, рекао је Милетић.

Предсједник Равногорског покрета отаџбине Српске Душан Сладојевић подсјетио је да се окупљају сваке године поводом помена и парастоса Драгољубу Дражи Михаиловићу и страдалој пратњи приликом његовог хапшења.

„Знате да је било заробљено 350.000 припадника југословенске војске, да су страдали по наређењу Јосипа Броза Тита… Покушавамо да изнесемо истину на видјело о комунистичком режиму, њиховој идеологији“, истакао је Сладојевић.

Замјеник предсједника Покрета отаџбине Српске Јово Вукелић рекао је да су борци овог отаџбинског рата себе препознали и ангажовали у Равногорски покрет, јер чувају традицију равногораца из Другог свјетског рата и традицију бораца одбрамбено-отаџбинског рата.

„Равногорски покрет је организација која много значи и која је патриотски оријентисана према свом народу, према својој отаџбини. Задовољни смо општинским одборима на подручју наше отаџбине и тако функционишемо и овом организацијом није тешко управљати јер су овдје сви бивши војници, официри Републике Српске и припадници полицијских јединица“, истакао је Вукелић.

Полагање цвијећа на споменик ђенералу Михаиловићу и обраћање представника Равногорског покрета у Добрунској Ријеци најављено је у 12.00 часова.

Виши суд у Београду 14. маја 2015. године рехабилитовао је Михаиловића и вратио му грађанска права која су му била одузета у политичко-идеолошком процесу комунистичког режима 1946. године.

Суд је тада поништио пресуду којом је Михаиловић 15. јула 1946. године био осуђен на смрт, а два дана касније стријељан.

Амерички предсједник Хари Труман 29. маја 1948. године постхумно је одликовао ђенерала Михаиловића највишим савезничким признањем – Орденом легија заслужних првог степена. Михаиловића су одликовали и француски генерал Шарл де Гол, те пољски Владислав Сикорски.

СРНА