Промовисан зборник радова „Српска поезија страдања и патње“

06.06.2019.

У Вишеграду је вечерас промовисан зборник радова „Српска поезија страдања и патње“, о страдању Срба у 20. вијеку.

Зборник се састоји од 24 рада 15 аутора.

Приређивач Раде Л. Лаловић рекао је да поезија страдања и патње до сада није у некој значајнијој мјери анализирана, нити сабирана у поетске руковети.

„Око себе сам окупио младе и даровите професоре српског језика и сачинили смо овај зборник. Ушли смо у ту причу смјело и одговорно. Ти млади људи су пратили моју идеју, а ја сам их увео у поетски неистражену материју. Та материја нуди изазове и могућности и даје ширину у одговорима који ће послужити за разумијевање српске поезије страдања и патње“, навео је Лаловић.

Душко Крсмановић, чији је есеј „Вапаји из Јасеновца“ уврштен у зборник, каже да је писао о поезији која се бави страдањима у Јасеновцу.

„Говорити о Јасеновцу је веома тешко. Док сам радио есеј плашио сам се да не склизнем у неку од двије крајности – да се не бавим сувише стерилним научним методом, а, са друге стране да, носећи се осјећањима, не одем у патетику“, навео је Крсмановић.

Он је напоменуо да је важно његовати културу сјећања.

Издавач Владимир Пантовић из Фоче рекао је да је у зборник уврштена и поезија три страна пјесника о српском страдању у Шумарицама код Крагујевца.

Према његовим ријечима, многи страни умјетници су написали врхунска умјетничка дјела о нашим страдањима, о којима је, како наводи, прича у поетском смислу заустављена на српском говорном подручју.

Промоција је одржана у малој сали Дома културе у Вишеграду.

СРНА