Приказан документарни филм „Небо над Бјеловаром“

03.12.2017.

У биоскопу „Доли Бел“ у Андрићграду вечерас је приказан документарни филм „Небо над Бјеловаром“ Недељка Лајшића који говори о херојском чину мајора ЈНА Милана Тепића и војника Стојадина Мирковића, који су погинули у Бјеловару у септембру 1991. године.

Аутор филма Недељко Лајшић рекао је да су овим филмом покушали да сачувају сјећање на хероја Милана Тепића. „То је прича о патриотизму, о љубави према својој земљи“, додао је Лајшић.

Према његовим ријечима, мајор Тепић је један од ријетких који је одржао дату ријеч до краја, те је жртвујући свој живот показао како се воли и искрено брани своја земља.

Лајшић је напоменуо да идеја о филму траје десетак година, а да је реализација трајала двије године.

„Филм је приказан у десет градова, а прва премијера била је у Београду“, додао је Лајшић.

Предсједник Предсједништва Борачке организације Вишеград Милисав Васић рекао је да Борачка организација трећи пут приказује филм промовишући српске хероје.

„Ово је порука младим људима да поштују и цијене оне који су дали живот за Републику Српску“, додао је Васић.

Филм „Небо над Бјеловаром“ приказан је на иницијативу Борачке организације Вишеград поводом обиљежавања Међународног дана лица са инвалидитетом.

Мајор Југословенске народне армије Милан Тепић из Комленца у Козарској Дубици погинуо је 29. септембра 1991. године у бјеловарској касарни на Беденику, након што је дигао у ваздух војно складиште и себе, не желећи да препусти непријатељу оружје којим би убијао његове војнике.

Са њим је погинуо и војник Стојадин Мирковић, који је одбио Тепићево наређење да се повуче са осталим војницима од главног објекта.

СРНА