Прихватљива само траса преко Пала и Вишеграда

25.07.2017.

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Неђо Трнинић рекао је да Влада Српске не жели да разговара о неким другим трасама у вези са изградњом пута Сарајево-Београд, већ само о оној која иде преко Пала до Вишеграда, па даље на гранични прелаз Вардиште.

Трнинић је навео да је нереално да се ове године улази у било какву причу о изградњи пута Сарајево-Београд, те да с тим у вези ништа конкретно није видио у разговорима са министрима на нивоу БиХ и Федерације БиХ.

Он је за „Вечерње новости“ рекао да Турци могу да кредитом финансирају изградњу ове трасе, али да је питање да ли то желе.

„Ако БиХ узима кредит од Турске, Српска, као власник инфраструктуре на својој територији, тражи да се њој исплати новац, јер би сама изводила радове на траси кроз Српску“, поручио је Трнинић и додао да је намјера да се овим путем споје општине на истоку Српске.

Из Турске још нема одговора да ли су спремни да кредитирају прављење пута Сарајево-Београд, а министар комуникација и транспорта БиХ Исмир Јуско је затражио одговор на питање на који начин та земља намјерава да подржи изградњу ове трасе.

Он је на посљедњем састанку са ресорним министрима у владама Српске и Федерације БиХ договорио да на наредни сусрет о изградњи овог пута буду позвани предсједавајући Савјета министара Денис Звиздић и премијери Српске и ФБиХ.

У медијима се помиње да изградња кошта 850 милиона евра, док је дужина трасе од 120 до 150 километара, зависно од одабране руте.

Постоје три приједлога пута Сарајево-Београд. Два предвиђају да спојна тачка између БиХ и Србије буде у Вардишту код Вишеграда, а трећи да се Сарајево и Београд споје преко Тузле и Бијељине.

СРНА