Почео Међународни фестивал фолклора

22.06.2024.

У Вишеграду је вечерас почео Међународни фестивал фолклора на којем се окупило око 300 учесника из Српске и региона.

Фестивал је отворио начелник општине Младен Ђуревић који је том приликом истакао да се кроз овај културни догађај показује да је Вишеград мост спајања различитих култура и традиција.

„На овај начин ширимо културни туризам и његујемо културну баштину и насљеђе“, рекао је Ђуревић.

Он је додао да 18 година овог фестивала и све већи број учесника представљају континуитет који је за свако поштовање и потврда квалитетног рада и несебичног залагања Културно-умјетничког друштва /КУД/ „Краљ Петар ујединитељ“.

Отварању је претходио дефиле градским улицама учесника, чланова КУД-ова „Весна“ из Мојковца, „Јелек“ из Бајине Баште, „Абрашевић“ из Гуче, „Шумадија“ из Барајева.

У дефилеу су учествовали и КУД-ови „Димитрије Котуровић“ из Београда, „Лаза Нанчић“ из Вршац, „Мост“ из Братунца, „Бошко Вујадин“ из Источне Илиџе и домаћини КУД „Краљ Петар ујединитељ“.

Начелник Ђуревић раније данас приредио је пријем за учеснике, а предсједник КУД-а „Краљ Петар Ујединитељ“ Чедомир Гузина је овом приликом захвалио за подршку фестивалу.

Умјетнички руководилац друштва из Мојковца Данило Жорић рекао је да је велика част гостовати у Вишеграду и да је сарадња одлична.

Умјетнички директор КУД-а „Димитрије Котуровић“ из Београда Андрија Караклајић захвалио се организаторима и истакао да сви учесници носе најљепше успомене из Вишграда.

Покровитељи фестивала су општина Вишеград и предузеће „Хидроелектране на Дрини“.